2009-03-04

Att komma undan


The Sun: Ghostbanisters

Grabb i Solihull, England, gör spökfilm, visar för mamma som visar den för ett medium (psychic), och strax kontaktas tidningen The Sun. Man lägger till spökiga detaljer, som att hans systers pussel lade sig självt på natten. Tillfrågad expert Julian Banks, British Paranormal Society, förklarar att filmen var "potentially the best image of a ghost in years". Stor uppmärksamhet på nätet.

Tricket är mycket enkelt, billigt, och snabbt utfört, samt "replicerbart"; vem som helst kan utföra det och konstatera att det ser likadant ut som på Reece Pitmans film. Det konstruerades av Andrew Mayne, som kallar det Ghost Vision och säljer det för $14,95. Det är detta som The Sun återger. På nolltid kom det, såklart, att återges i otaliga versioner på nätet (visa aldrig era spökfilmer för morsan!) med varierande grad av glimt i ögat; den svenske illusionisten John Houdi har skapat en ganska snäll här: Ojdå, ett "spöke"!

"British Paranormal Society"? Det enda jag hittar om detta sällskap är, utöver den citerade Julian Banks, att det förekommer i serien om Hellboy. Känner någon till något mer om dem?


Aftonbladet TV: Pojken och skuggan

I Sverige heter experten Jan Fjellander och kommer från Sällskapet för Parapsykologisk forskning, som verkligen existerar. Jag vet inte riktigt hur jag skall ställa mig till hans insats; även om han uppenbarligen tror på spöken och andar, så vet han också att det trixas mycket i "branschen". Men vilket är mest sannolikt: att en 12-åring skulle lägga in ett digitalt spöke, eller att han skulle filmat ett äkta..? - Uppenbarligen känner Fjellander inte till Ghost Vision. Inte mycket till expert - men å andra sidan skulle jag inte lita ett halvt ögonblick på Aftonbladets förmåga att återge saker och ting.


Ny Teknik: Fengshui skapar ordning i kaoset

Och här skriver Ny Teknik - Ny Teknik! - om feng shui - feng shui!? Det är alltså en anrik och hittills pålitlig tidning för ingenjörer, de har skrivit om teknik och vetenskap och relaterat sedan 1967, som publicerar en fullkomligt okritisk artikel om feng shui, denna påstått ålderdomliga kinesiska vidskepelse som fått en märklig revival på sistone. Hur gick detta till?


Poängen med ovanstående två "nyheter" är denna: om media blir lurade, och sedan inte bryr sig om att berätta att de blivit lurade - för det har de i skrivande stund ännu inte gjort - så innebär det inte så mycket att de kommer undan som att de tappar förtroende; även om det kanske inte märks direkt.

Skymningspress som Aftonbladet och The Sun har inget förtroende kvar att förlora, det har däremot Ny Teknik. Liksom, ännu ett tag, drakar som SvD/DN/GP, som icke desto mindre försöker att saluföra okunskap som kunskap då och då.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Duger min vissna krukväxt?

- Den kan du lika gärna slänga, den stjäl bara energi."

Oj.

Anonym sa...

Hur gör man spöktricket då ?

Hexmaster sa...

Av hedersskäl talar jag inte om det. :-) Kanske finns det andra som inte är lika petiga.

Ytterligare spökfilmer:
Håkan Fleischer
"Apathetic version"
"Amazing footage..."
osv...

Anonym sa...

Vad för heder ?

Han kanske har en snorkråka på nageln som han för framför objektivet.

Hexmaster sa...

Som jag skrev har tricket konstruerats av Andrew Mayne. Här kan man hitta "Ghost Vision" och en massa andra trick. Hitta något som går att filma och sälj det till Aftonbladet så lär du gå med vinst.

Anonym sa...

Det här har varit en (svag, men ändå väldigt märkbar) trend i Ny Teknik åtminstone sen ett år tillbaka. De har också skrivit om sånt som vattenvirvlare helt och hållet okritiskt.
Kan ju inte vara i underhållningssyfte men det skulle kunna vara en slags strävan att vara väldigt neutral när man rapporterar vad som verkligen händer, för i den här artikeln finns det ju inget som tyder på att journalisten faktiskt tror på feng shui eller att det är meningen att vi ska göra det; Notera hur många gånger det påpekas att det är konsulten i fråga som uttalar sig. Och det verkar ju fungera, för det är nästan aldrig läsarkommentarer som försvarar pseudovetenskap.

Hexmaster sa...

Jag har läst dessa två vattenvirvlar-artiklar tidigare. Jag tycker att båda håller betydligt bättre nivå, på så sätt att ingen kan missa att det åtminstone inte är självklart att det fungerar som utlovat.

Kommuner faller för omstridd vattenvirvlare
Vattenvirvlare väcker misstro

Vet inte om du tänker på någon ytterligare artikel, UF? För ingen av dessa är helt och hållet okritiska. (Med reservation för att den förra är en "ändrad version"...)

Vad FS-artikeln beträffar så lyckas jag med bästa vilja inte tolka det på något annat sätt än att reportern sväljer smörjan med hull och hår.

Anonym sa...

Borde det inte leda till läsarstorm? Eller är läsarna så vetenskapligt okunniga, att dom också går på det?

Hexmaster sa...

Kommentarerna till vattenvirvlar-artiklarna är nog så talande, tycker jag.

Men i feng shui-artikeln får jag däremot ett intryck av oväntat många oväntat välvilliga röster, trots att artikeln är klart sämre än de två nämnda. On the highway to hell? Eller något ditåt.

Anonym sa...

Jo, den artikeln var verkligen ändrad. Så mycket att jag knappt känner igen den.

Och det var bara ett exempel, även om mycket av det andra inte är pseudovetenskap, utan bara dålig vetenskap men bra marknadsföring.

Anonym sa...

Vadå "dålig vetenskap"? Jag kan inte komma på något sätt, som vattenvirvlare skulle kunna tänkas fungera.