2009-03-16

Lördagsfråga: Antikamnias Alfred


Japp - Alfred E. Neumans farsa, eller åtminstone en nära släkting, verkar ha sett dagens ljus så tidigt som 1908, i reklam för smärtlindringspillret Antikamnia från St Louis, USA. Vilken koppling finns då till tidningen MAD, som kom 44 år senare? Ja - det exakta släktskapet verkar faktiskt vara, som det står på Wikipedia, "shrouded in mystery", även om det inte saknas intressanta teorier. Här finns en hel del att gräva i för den intresserade.

Wikipedia: Alfred E. Neuman

Själv fastnade jag stenhårt för Antikamnias härligt bisarra skelett, ritade av apotekaren Louis Crucius. De förekom som synes i kalendrar m.fl. sammanhang, och var inte riktade mot slutkonsumenterna utan mot läkarna. Notera även att de fanns i franska versioner.

1914 fälldes firman för att inte ha deklarerat ursprunget hos en av de aktiva substanserna, acetphenetidin, som vad jag förstår är detsamma som Phenacetin. Fast mer förödande för deras rykte måste de analyser ha varit, som visade att preparatet främst bestod av icke aktiva substanser:

Antikamnia, in fact, was an outrageous example of a nostrum masquerading as a legitimate pharmaceutical (which made its manufacturers millionaires).

- Janice Rae McTavish, Pain and profits (Rutgers U.P. 2004), sid 96


BibliOdyssey: The Antikamnia Chemical Company
The John C. Liebeskind History of Pain Collection: Antikamnia Calendar
US Supreme Court Center: United States v. Antikamnia Chemical Co (1914)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grafik och design förr - jag säger bara det. Hur snygga som helst. Vill ha dem i hi-res och rama in.

Hexmaster sa...

På History of Pain-sidan finns de i PDF. Vet inte vilken upplösning du vill ha men ta en titt; man kan läsa texten på burkarna som oompa-lompierna hanterar (där skiljer sig förresten de olika språken åt).

Anonym sa...

Vad är det för poäng med att avbilda dödskallar, i en almanacka för läkare?

Hexmaster sa...

Poängen? Ingen aning. Fråga Antikamnia, eller Crucius. - Vad är grejen med reklam, över huvud taget.