2020-11-10

Wi-Fi betyder ingenting (egentligen)

Visst har Wi-Fi en egen logga. Men det är oftast denna man ser, i apparaten och på skyltar.

Teknikbranschen är van vid bökiga, osexiga namn. Det dröjde många år innan Intel kom sig för att bryta raden med 80286, 80386 och 80486 – kallade 286 osv – med Pentium, ett riktigt namn som gick att skydda och marknadsföra, vilket som nu var allra viktigast. Så småningom gick det rutin i de balla namnen på konsumentprodukter. På mjukvarusidan var det snarare tvärtom – system som under utveckling hetat saker som Snowball eller Allegro blev konsumentprodukter som Windows 3.11 och Mac OS 8.5. Så småningom ändrade sig åtminstone Apple, och numer har man i första hand Catalina på sin dator snarare än Mac OS 10.15 (utvecklingsnamnet Jazz är däremot helt glömt).

En beteckning som "IEEE 802.11b" hade ingenjörerna inga som helst problem med. Men den fick heta något annat när den skulle lanseras. En firma med ordvrängare anlitades. De tog fram en lista med förslag, av vilka man valde "Wi-Fi". Det var en ordlek där "Wi" inspirerats av wireless, hela beteckningen av hi-fi, men som inte var någon förkortning av något. I synnerhet står det inte för wireless fidelity, så som hi-fi står för high fidelity. Fast visst är det lätt att tänka så, och så har också tänkts från början.

The only reason that you hear anything about 'Wireless Fidelity' is some of my colleagues in the group were afraid. They didn't understand branding or marketing. They could not imagine using the name 'Wi-Fi' without having some sort of literal explanation [...] So we compromised and agreed to include the tag line 'The Standard for Wireless Fidelity' along with the name. This was a mistake and only served to confuse people and dilute the brand.

- Paul Belanger, som varit med från början


1 kommentar:

Magnus sa...

Tilläggas kan att Wi-Fi är framtaget av Wi-Fi Alliance, som är de som tar fram interoperabilitetscertifieringar m.m., och inte "ingenjörerna"/arbetsgrupperna på IEEE som tar fram själva standarderna.
Standarderna heter fortfarande 802.11(a, b, g, n, ac, o.s.v.)

Man kan alltså ha något som pratar fullgod Wi-Fi utan att man får kalla det för Wi-Fi, eftersom man inte betalat Wi-Fi Alliance några pengar.