2020-11-22

Krismarkören "i dessa tider"

"I dessa tider": Belägg under perioden 1900–1999 i KB:s digitala arkiv med svenska dagstidningar

Det har påpekats att frasen "i dessa tider" används påfallande ofta, nu i dessa tider. Det är tydligen ingen slump. Av diagrammet framgår att den är en hyfsat pålitlig indikation av krig, pest och annat elände under längre tid.

Arbetet bör i dessa tider mer än någonsin lämpa sig som julgåfva, då det ägnar sig utmärkt att väcka och stärka en sund fosterlandskärlek.

- Reklam för Gustaf Vasas äfventyr i Dalarne (1914)

Att i dessa tider betunga statskassan med ytterligare utgifter för nya reformer inom skolväsendet är föga lämpligt.

- Artikel (1940)

För hur det är, att köpa nytt och dyrt i dessa tider är något man måste fundera ordentligt på innan man slår till.

- Kolumn (1992)

I kurvan ser man tydligt unionsupplösningen, världskriget med efterhängande kris – det tog ett tag innan "det glada 20-talet" blev glatt – depressionen, ännu ett världskrig, krisen på 1990-talet ... Och däremellan rekordårens platta lågland, med endast smärre kriser som bryter av. Med mera.

4 kommentarer:

Christian_Henriksson sa...

Intressant att oljekrisen tydligen inte var "i dessa tider".

Anonym sa...

Jag skulle gärna se den kinesiska pesten i dessa tider.

MVH

Hans

Anonym sa...

Anmärkningsvärt att detta uttryck har behållit sin ursprungliga betydelse i 100 år. Läser man något som är 100 år gammalt så hittar man lätt många ord som vi slutat att använda eller som har bytt betydelse men just detta uttryck har stått emot tidens tand.

Oljekrisen varade inte så länge. Det gick då att begära större tilldelning än normalransonen. Fantasirikedomen hade inga gränser när det gällde att hitta på någon behjärtansvärd anledning att få större ranson.

Den beslutande myndigheten lär ha beviljat extra ransoner som överskred den normala åtgången av bensin eller är det en faktoid.

Hexmaster sa...

Orden hör till basvokabulären och den har inte förändrats så värst mycket på 100 år. Finns även 200 år gamla belägg med samma stavning och betydelse.

Där finns en del höjder och toppar som skulle kunna kopplas till det ena och det andra men jag vill inte hårddra konceptet. Tycker det är märkvärdigt effektivt ändå när det gäller att pejla tidsstämningen.