2020-11-16

Lördagsfråga 634: Svärd

  1. Sting hugger i för att rädda "Timmy O'Toole" som antas ha ramlat ner i en brunn.
  2. Christian Gram (1853–1938) var en dansk bakteriolog vars namn är ganska välkänt och använt, även om många nog inte vet att det är ett namn. Han uppfann en metod för att färga och därmed klassificera bakterier: De som behåller färgen är grampositiva, de övriga gramnegativa.
  3. Strategic Defense Initiative (SDI) kallades det ibland, men i populära sammanhang sällan något annat än "Stjärnornas krig": Ett projekt på 1980-talet, kungjort av en direktsänd president Reagan, som gick ut på att missiler skulle skjutas ner i rymden. Bland annat skulle man använda röntgenlasrar som utvecklades i forskningsprojektet Excalibur. Problemen var många, varierade och stora, och efter några år och miljarder lades det hela ner.
  4. Cortana, virtuell sidekick i Halo-spelen.
Sting är också det alviska kortsvärd Bilbo hittar och som senare går vidare till Frodo. Gram var det svärd som Sigurd dödade draken Fafner med. Excalibur var kung Arthurs vapen; det hade antingen varit svärdet i stenen eller det han fick från "damen i sjön", eller möjligen båda. Curtana är inget sagosvärd utan det högst verkliga ceremoniella svärd som används när brittiska regenter kröns. (Utvecklarna Bungie verkar ha en viss förkärlek för dylikt.)

Den satte Tricky.


Inga kommentarer: