2020-11-04

Smält eller svettad lök

... He had this wonderful system for doing the garlic. He used a razor and he used to slice it so thin that it used to liquify in the pan with just a little oil.

- Matlagning i fängelset, Maffiabröder (1990)

Liquify. Vad betyder det? I sammanhanget brukar det översättas med att man "smälter" löken. Men det ska inte tolkas som att löken förvandlas till vätska. För det gör den definitivt inte.

I köksterminologin skiljer man noga på att fräsa (utan att det tar färg) och bryna/steka. Fräst, glaserad lök, eller smält lök, innebär att löken i stort sett kokas mild i sin egen vätska omgiven av smör eller olja.

- Lisa Förare Winbladh: Segerns sötma: Konsten att steka lök, taffel.se 9 augusti 2010

"Svettad lök" är ett äldre uttryck för kokt lök i panna. Fräsning är avgjort kortvarig, och "smält lök" mer långkokt. Den som tycker det låter otrevligt med svettig mat kan ju smälta sin lök istället. Kanske det betydde mer för begreppets insteg i svenskan än filmen?

Däremot kan man nog enbart beskylla Scorceses Maffiabröder för att folk skivar vitlök med rakblad. Se till att ha vassa knivar istället, om nu vitlöken ska skivas tunt snarare än krosshackas eller pressas. (Det är en helt annan diskussion.)


Inga kommentarer: