2020-11-25

Urgamla ur

- Zigguraten i Ur, delvis rekonstruerad under Saddams tid. Syns gubbarna framför? De är amerikanska soldater.

Abraham växte upp som Abram i "kaldéernas Ur". Om den staden lämnas inga andra uppgifter i bibeln än just att den låg i kaldéernas land. Vilket är en anakronism eftersom det folket dök upp först långt senare. Men det som avses är hur som helst Babylonien, Mesopotamien. I mitten av 1800-talet, då man börjat lära sig den krångliga kilskriften, hittades namnet "Ur" på tegelstenar från ruinstaden/högen Mugheir. Idag är man tämligen överens om att den nog var Abrams 'Uwr Kasdiy.

Den väldiga uroxen, utdöd på 1600-talet, fick inte sitt namn från Abrahams Ur. På vikingatidens fornnordiska hette den bara úr. Att djuret var viktigt indikeras av att U-runan fick sitt namn efter det.

Nu blir det lite trassligt – vilket nog beror på materialet – men "ur" i ord som urgammal har varken med Abrahams Ur eller uroxen úr att göra, och definitivt inte med klock-ur. Det är ett gammalt förstärkningsord för att beteckna ursprung. Att de tre ur:en kommit att förknippas med gamla ting skulle alltså vara ett sammanträffande – om jag inte läser helt fel i etymologierna.

Se SAOB: UR eller Elof Hellquist: ur 3 och ur 5.


1 kommentar:

Anonym sa...

Vi har även (rester av) ett fjärde "ur", nämligen i uttrycket "i UR och skur". Detta "ur" är besläktat med verbet "yra" och betyder främst "duggregn". Teorier finns att runans namn lika gärna kan ha kommit från detta ord.