2020-05-04

Lördagsfråga 606: Mac

  1. En mack är sedan snart 200 år en regnrock av tyg + gummi i kombination. Den uppfanns 1824 av den skotske kemisten Charles Macintosh. Stavningen kom, av någon anledning, att justeras till "Mackintosh".
  2. Ett av sju så kallade Macintosh-fort i Hong Kong som sedan ca 1950 bevakar gränsen till Kina. De är alltså i drift än idag, av en delvis helt annan anledning än ca 1950, och naturligtvis kompletterade med modern teknik.
  3. Äpplet McIntosh. Gav i början av 1980-talet namn åt ett projekt på datorföretaget Apple som gick ut på att ta fram en enklare variant av den fantastiska Lisa som tänktes golva marknaden. (Se bloggposten Före Macen: Apple Lisa.)
  4. Rowntree Mackintosh började 1936 att tillverka en chokladblandning som såldes i plåtburkar och hette Quality Street. Namnet kommer från en pjäs av J. M. Barrie (väldigt mycket mer känd för den senare boken Peter Pan) som utspelas i 1800-talets första år, därav klädseln på "Miss" och "Major" som figurerna kallas. Fast de försvann visst från förpackningarna för 20 år sedan; numer är burkarna bara lila, och allt mindre.

Den maciga lördagsfrågan satte Tomas.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett fot av Steve Jobs när han håller upp ett äpple. Vågat man gissa att det var McIntosh?

Ralf sa...

Och sen har vi skotten John McAdam som uppfann makadam, så hade det varit en bild på en grushög, så hade jag grejat det.
Om man kollar runt lite så verkar Macadam vara ett väldigt spritt ord i de olika språken. Utom i finskan...

Hexmaster sa...

Inte särdeles bevandrad i det pomologiska men det här ser inte ut som ett Macintosh.
https://www.flickr.com/photos/sigalakos/839742222
Vet inte när den är tagen. Vilket ju spelar in.