2020-05-31

Den heliga obefintliga Kakwkylla


- Skräckbild från Kaga kyrka utanför Linköping

Kakwkylla har ett ovanligt namn men hade aldrig någon större kult. Det är på sätt och vis passande eftersom hon aldrig funnits. Möjligen kommer hon från sankt Columba (mest känd för att ha åthutat ett sjömonster som senare tolkats som Nessie), när man tolkat hans namn som femininum. Så har ett kvinnligt helgon växt fram, baserat på ingenting.

Det är visserligen inte så ovanligt med helgon som knappast eller definitivt inte funnits. Många av dem, i synnerhet men inte enbart oansenliga, lokala och mestadels bortglömda förmågor, är inte mycket mer än ett namn och en berättelse om martyrskap så stereotypisk att det är svårt att förstå hur någon kunnat ta den på allvar, eller åtminstone urskilja den bland alla andra.

Varför man associerar Kakwkylla med råttor är också oklart. Det har åtminstone gett upphov till en del läskiga framställningar där man ser henne angripen av råttor i mängd. Det finns visserligen regelrätta helgon som anses svara för råttskyddet men de var aldrig särskilt kända i Skandinavien. Då tog man till Kakwkylla.

Wikipedia (eng.): Kakwkylla

Dagens tidigare bloggpost var i avgjort behov av översyn och togs ner. Återkommer när saker retts ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommun och stift men jag påstår att det inte är Linköping.

"Den ligger på östgötaslätten 6 km nordväst om Linköping nära Svartåns utlopp i sjön Roxen och tillhör Kärna församling i Linköpings stift."

Men jag är grinig med ett sprucket revben.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Rätt ska vara rätt. Krya!