2020-05-15

Luft på flygplan

Man kanske tänker att det är samma luft som cirkulerar i kabinen och att man sitter tätt på planen?
- Statsepidemiologen får en fråga i Tegnell om flygbolagens krav på munskydd: "Förstår det inte", Aftonbladet 14 maj 2020

Statsepidemiologen hade kunnat passa på att avfärda Aftonbladets fråga/påstående om luftcirkulationen. Att han inte gör det skulle kunna tyda på att han också tror att det är samma luft som cirkulerar. Men det är det inte. Det är en myt, lika livskraftig som något virus. Luften på planet må kännas torr och "plastig", men är ofta renare än vanlig inomhusluft.
– Man smittas inte av ventilationsluften vilket de flesta tror, säger Torsten Lindgren, expert på flygplansluft.
- Att flygplansluften gör dig förkyld är en myt, Expressen 30 december 2015
Airplanes have high-tech air filters that remove more than 99 percent of dust and microbes from the air, he says. "And the ventilation is compartmentalized. So the air circulates only in part of the cabin."
- Mark Gendreau, specialist på flygplansmedicin, citerad i Pathogens On A Plane: How To Stay Healthy In Flight, NPR 14 juli 2014

Den luft som tas in utifrån, på 10 km höjd, är ungefär så ren som någon luft kan bli. Luften som cirkuleras går genom s.k. HEPA-filter (high efficiency particulate arresting) som är gjorda för att fånga upp partiklar.

I synnerhet den andra artikeln ovan är väl värd att läsas i sin helhet, för där förekommer flera tips som vi nog har lättare att ta till oss idag än 2014. Som att mikrober på ytor är ett större problem än i luften (fast att ta med handsprit ombord var enklare 2014 än 2020 ...), och att vattnet på flygtoan inte rekommenderas för konsumtion.

Inga kommentarer: