2020-05-25

Lördagsfråga 609: Gilletter


  1. Illusionisterna Penn Jillette (t h) och Teller (t v) samt ett för tricket utvalt offer från publiken.
  2. William Gillette i titelrollen i Sherlock Holmes (1916), ännu en stumfilm bland otaliga som antogs vara förlorad – tills den hittades i Frankrike 2014. William var den som fick folk att förknippa Sherlock med den karakteristiska mössan, deerstalker – den hade förekommit på någon enstaka illustration men inte mer – liksom den berömda svängda pipan (på illustrationer hade Holmes rökt rakt).
  3. Tjurfäktning i Gillett, Colorado 1895. Den sägs ha varit den enda i sin art i landet – jag har inte grävt i detta påstående. Staden övergavs så småningom, och på 1960-talet försvann det mesta av resterna i en översvämning.
  4. Gillette, artistnamn för Sandra G., i videon till Short Dick Man (1994). I flera länder gavs låten ut i den bowdleriserade versionen Short Short Man.
Den frågan löste vasse Tricky.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu en Sherlock Holmes -mysterie är att tontals piptobak har sålts med hans namn, medan alltid piprökning nämns i böckerna sägs åckså att han rökte uselt tobak som luktade illa.

Hexmaster sa...

Stämmer. Det anges tydligt att han nyttjade s.k. "shag", det som idag en typ bland många var på den tiden öknamn för sämre vara. Men bilden av honom med calabashen har mycket större genomslag än petitesser som vad ACD faktiskt skrev...