2020-05-01

Historielöst kvack


- Ur en storannons i DN, 14 mars 1948

Ska man ägna sig åt kvack måste man vara historielös. Annars skulle man veta, att prisandet av kolloidalt silver, LCHF, THX eller vad som nu är kuren för dagen, återkommit gång på gång; det enda som förändrats är föremålet för prisandet.

Are Waerlands "hälsoförkunnelse" gick ut på en laktovegetarisk kost med tyngdpunkt på råkost (i synnerhet hans gröt kruska: havregryn, vetekli och russin som kokats ihop), liksom att sova för öppet fönster året runt, idka hälsosamt leverne i naturen, med mera. Det som då skulle uppnås var inte bara bättre hälsa och ork i allmänhet, utan alla sjukdomars utplånande.
Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel! Avskaffa livsföringsfelen och sjukdomarna kommer att försvinna.
- Are Waerland

Det löftet fungerade så länge som det hölls till böcker och föreläsningar för frälsta. Efter kriget startade hans förening Allnordisk Folkhälsa (det finns än idag men heter Hälsofrämjandet) ett hälsohem i Kiholm utanför Södertälje. Det dröjde inte innan granskande myndigheter fann saker att anmärka på; uppgifterna om mirakulösa tillfrisknanden återspeglades på något sätt inte av medicinska journaler, och patienter var ofina nog att dö bort trots att de hållit sig till råkost, juicer och gröt. Det är nog lika bra att vår tids profeter, vare sig de predikar LCHF, kolloidalt silver eller vad det nu kan vara, inte öppnar några hälsohem, för i så fall skulle nog de granskande myndigheterna även där finna mycket att anmärka på.

Kiholms hälsohem efterträddes så småningom av Tallmogården, det fashionabla hälsohemmet nr 1 på 1970- och 80-talen. Det bedrevs också i Waerlands anda, dock med kraftigt nedbantade löften; det var säkrare att hålla sig till antydningar, anekdoter om mirakulösa tillfrisknanden etc.

Inga kommentarer: