2020-05-17

Aktiebolaget Hälsans gåva


Den här filmen hade jag velat se.

Den spelades in 1915 i Göteborg med omnejd – bara en sån sak. Undertiteln var "en vidräkning med humbugmedicinen", biograferna kunde marknadsföra den med det fina epitetet "pillertrillardrama". I korthet inleds handlingen med att cirkusdirektör Jörgensen-Jensen lägger ner sin cirkus för att istället ägna sig åt patentmediciner. Produkterna är enkla och billiga att röra ihop eftersom de består av mjöl, socker och liknande icke-verksamma substanser, men säljs till goda priser. Försäljningen är hög och förtjänsterna följdaktligen strålande. Tills någon upptäcker att det är samma varor i olika burkar ...

Filmen bygger på en sann historia som jag berörde i bloggposten Hälsovännens Kemiska Laboratorium. Verklighetens Jörgensen-Jensen hette Kristian Olsen och hade varit karusell- och skjutbaneägare innan han under namnet "Neslo" slog sig på kvacksalveriet. Hans "kemiska laboratorium" var inget laboratorium, och kopplingarna till den välkända tidningen Hälsovännen (som även sålde medikamenter) var renommé-snyltarens. Att affären återgavs på film säger en del om hur omtalad den var.
Dess handling för oss icke endast rakt in i folkets liv, sådant det leves i tusen svenska stugor landet runt. Det blottar även en fruktansvärd kräfta, som anfräter vårt folk.
- Aftonbladet recenserar

Den skulle man sett, som sagt. Tyvärr lär det inte inträffa eftersom Aktiebolaget Hälsans gåva hör till den knappa majoritet (55 %) av svenska stumfilmer som gått förlorade.

Svensk Filmdatabas: Aktiebolaget Hälsans gåva (1916)
Svenska Filminstitutet: Bevarade och förlorade stumfilmer

Inga kommentarer: