2020-05-18

Lördagsfråga 608: Id


  1. Trollkarlen från Id, skapad av Brant Parker och Johnny Hart. Landets namn anspelar dels på landet Oz, dels på Freuds "det", id. (Och så gav det möjlighet att kalla invånarna för "idiots".)
  2. I Sigmunds psykoanalys beskrivs psyket utifrån tre modeller: detet, jaget och överjaget (på tyska das Es, das Ich och das Über-Ich, på engelska id, ego och super-ego). "Detet" är den tidigast utvecklade, såväl i individen som i arten; det är där våra lägsta drifter finns.
  3. Rev John Evans (1814–1875), med det walesiska namnet I. D. Ffraid. Mest känd för att ha översatt Paradise Lost till walesiska; att mina insikter i ämnet Milton är lika obefintliga som i ämnet walesiska är utan tvivel anledningen till att jag aldrig tidigare hört talas om pastorn.
  4. Doom, eller DOOM som en del envisas med att stava det. Givetvis den första versionen från 1993 (tvåan från 1994 är också spelhistoriskt intressant, till skillnad från de många senare versionerna). Skapad av ett gäng som kallade sig id Software. Ett av de mest inflytelserika dataspelen någonsin.
Det svaret satte Joakim E.

2 kommentarer:

Karl sa...

John Carmack, som var med och grundade id och skapde Doom, har nu de senaste veckorna dykt upp i covid-relaterade sammanhang: han har varit med och rett ut den röriga simuleringskoden från Imperial College, för att den skulle kunna släppas.

Hexmaster sa...

Ååh! Det där läste jag ju själv. Mest i svensk tappning, men nog sjutton fladdrade JC:s tweet förbi. John C. var gängets stjärnprogrammerare, roligt att se att han fortfarande är igång och ägnar sig åt viktiga saker - från id till covid.