2020-05-06

Originalmüsli


T.v. Max med sin müsli. T. h. förbereder köksorna gästernas portioner. Givetvis mosiga!
müsli [my:ʹsli] (tyska Müsli, en schweizisk diminutivform av [alemanniska tyska] Mus ’mos’, ’puré’), blandning av gryn och flingor från olika sädes­slag; flingorna framställda genom valsning, extrudering och/eller rostning för att bli frasiga och få smak. Vanliga sädesslag i müsli är vete, havre, korn, råg och majs; i många produkter ingår dessutom nötter och torkad frukt. Müsli är rik på kostfibrer.
- NE: müsli

Nationalencyklopedins artikel är kortfattad, korrekt och tillräcklig, åtminstone vad beträffar kunskap om rätten i sig. Men en viktig uppgift saknas: Upphovsmannen. För müsli är inte ännu en rätt med oklar ålder och upphovsman, som man skulle kunna tro – tvärtom.

Müsli uppfanns omkring 1900 av schweizaren Maximilian Bircher-Benner (1867–1939). Han var en av 1900-talets allra viktigaste hälso-guruer och drev ett sanatorium på ett berg utanför Zürich. En av gästerna var Thomas Mann; han beskrev det som ett "hälsofängelse", innan han gick och skrev Bergtagen. Bland många andra hyss man hade för sig i fängelset ingick müslin. Den serverades som förrätt till varje mål och tillskrevs, i vanlig stil, underbara egenskaper.

Det har påpekats att müsli är yngre än corn flakes. Som också togs fram av en hälsoguru – men det är en annan historia.

Müsli kallas rentav Birchermüsli i hemlandet. Jag vet inte hur nära originalet man håller sig där. Sant är att torrfodret i våra snabbköp är en god bit från originalreceptet, där "det lilla moset" visar sig vara just – mos.
Man tager: två små eller ett stort, väl avtorkat (giftfritt odlat) äpple; en matsked rivna hasselnötter, mandlar eller valnötter; en struken matsked havregryn, som tolv timmar i förväg blötlagts i tre matskedar vatten; citronsaft från en halv citron; en matsked sötad kondensmjölk – som i Sverige kan ersättas med grädde och eventuellt lite honung. Mjölk, alternativt grädde, och citronsaft blandas ner i havregrynen, sedan rivs hela äpplet – inklusive skal och kärnhus – och rörs direkt ner i smeten, helst utan att komma i kontakt med luften. Rätten serveras därefter omedelbart. De rivna nötterna tillsätts i samband med serveringen. Müslin ska ätas som frukost, kvällsmat eller förrätt, inte som efterrätt eller mellanmål. Mahlzeit!
- Ur Motzi Eklöf, Vegetarisk (rå)kost och det reformerade livet

Näst mest förbluffad blev jag av att man faktiskt ska ha i hela rivna äpplen, med kärnhus och allt. Se även Wikipedia (eng.): Muesli

Mest förbluffad blev jag av att informationen ovan – med Bircher-Benner, de rivna kärnhusen och allt – återfanns i sin helhet i Gröngölingsboken 3.

Inga kommentarer: