2020-03-17

Slutet för John of God


I december 2018 lade jag ut bloggposten Slutet för John of God? Då hade skojaren, som egentligen heter João Teixeira de Faria, äntligen hamnat bakom lås och bom – inte för att ha lurat miljoner med fåniga men gravt inkomstbringande trick, utan för en rad våldtäkter m.m. De senaste domarna fälldes i januari, och innebär att den 77-årige mannen ska sitta drygt 63 år i fängelse.

Innebar detta verkligen slutet för verksamheten i Casa de Dom Inácio de Loyola i brasilianska Abadiânia? Nu verkar vi ha fått ett svar. Och det är jakande. Den industri som cirkulerade kring John of God har imploderat.
Många företag/affärer har stängt, och idag finns endast ett fåtal pousador [hotell] öppna. Arbetslösheten blev stor för de som bor i Abadiãnia.
- Jannie Vidéen, tidigare researrangör till JoG

Det är bra att charlataner åker fast, i synnerhet de som ger icke-vård och förvirrar folk om deras vårdbehov. Det är synd att de aldrig verkar åka fast för just det, utan annat. Det är typiskt att det alltid verkar finnas något sådant fuffens som får myndigheterna att spärra in dem.

Läs mer hos PKJonas: John of God akt 13: Det bittra slutet

2 kommentarer:

Spito sa...

Det var då för väl. Jag hade en kollega som med hull och hår fastnade i hans nät.

Hexmaster sa...

Ja... Synd bara att det inte är någon hejd på utbudet. Fåren är tillfälligt vilsegångna men nästa herde är bara ett klick bort.