2020-03-26

Kinas kvack mot corona

Smoking, wearing multiple face masks, taking antibiotics or traditional herbal remedies are not effective against COVID-19 and can be harmful, the WHO said in a statement last month. 
However, China’s president Xi Jinping encouraged health workers in China to use traditional therapies in their fight against the novel coronavirus. On March 7th, China’s health authority issued new guidelines to fight the virus. The guidelines state that traditional Chinese medicine should be used and encouraged. 
- WHO backtracks on herbal remedies against COVID-19, Sveriges Radio 24 mars 2020

Den 7 mars är ju en evighet sedan. Jag vet inte varför denna nyhet inte fått mer uppmärksamhet än den fått. För att Kina inte bara inofficiellt utan officiellt, från högsta ort, rekommenderar det nygamla kvack som kallas traditionell kinesisk medicin (TCM) är riktigt, riktigt dåliga nyheter.

Det blir inte bättre av att WHO som vanligt ger efter för Kinas påtryckningar för TCM:
On the same day, the WHO changed the recommendations on its English-language website and the following day on other websites, too.
Men officiella siffror visar ju att antalet smittade och insjuknade gått ner kraftigt i Kina och Wuhan? Ja, de officiella siffrorna. Att i en sån här situation lita på sådana från Kina är otänkbart. Tvärtom indikerar idiotåtgärder som den ovan att Kina kommer att få en andra runda, om de inte redan fått den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att sifforna för från Kina är för låga. Inte nödvändigtvis för att regimen ljuger utan på grund av begränsad registrering. Tillgången på sjukvård i Kina varierar stort. Det gör att man kan ha många fall som aldrig diagnosticerats.

JAG sa...

Faktoider skapas lätt när uttalanden lyfts ur sitt sammanhang. Jag är inte på något sätt insatt, men kom ihåg att det är lätt att döma i efterhand. Har USA, Italien eller Sverige hanterat smittspridnigen och informationsspridningen rätt? Varför skulle det varit lättare i Kina, som dessutom var först?

En del av myndigheternas uppgift vid katastrofer är att visa handlingskraft och förhindra panik. Såvtt jag förstått har omfattande och (i någon mån) effektiv isolering använts i stora områden för att hindra spridningen. Jag gissar att man inte missat att rekommendera vanliga hygienföreskrifter. Vad mer fanns det att göra? En godvillig tolkning av TCM-rekommendationen (i Kina) är "om du känner dig sjuk, ta något du har hemma och tror på, spring inte till sjukhuset".

Hur WHO har tolkat det är en annan sak, men kom ihåg att hela världen stod villrådiga och att inte bygga på Kinas erfarenheter vore väl också konstigt.