2020-03-29

Miraculix och klorokinet


Didier Raoult är en uppburen och känd läkare och mikrobiolog. Han förestår forskningsenheten för infektionssjukdomar och nya tropiska sjukdomar, Unité de Recherche sur les Maladies Infectieuses et Tropicales Emergentes (URMITE). Hans stil med långt, vitt hår har fått folk att jämföra med Miraculix. Och så har han på nolltid fått världens uppmärksamhet för en enkel och billig mirakelkur. Hur lyckas man med det? Genom att fokusera på det virus som är det enda som världen intresserar sig för just nu, att trixa och lirka med rätt folk, samt att inte dra sig för att spetsa till studierna när verkligheten inte vill hänga med.

Raoult hade tidigt bestämt sig för att klorokin är undermedlet mot coronaviruset. (Ämnet är analogt med kinin, billigt och utan patent.) För att bevisa det så behandlade han 26 patienter med ämnet, ensamt eller med antibiotikan – som alltså angriper bakterier, inte virus – azitromycin. Det är en liten studie, inte minst med medicinska mått mätt. Vidare ska en vetenskaplig studie, som vi vet, vara randomiserad och kontrollerad; denna studie var varken randomiserad eller kontrollerad, och den fick etiskt godkännande först sedan den börjat.

Sedan resultatet justerats – patienter och data som visade åt "fel" håll plockades bort – publicerades arbetet i en tidskrift. Den har visserligen peer review, fattas bara, men också täta band till studien och Raoult; det kan förklara att peer review-biten ordnades på mindre än ett dygn. Sedan fick en advokat som Raoult känner berätta för Fox News om mirakelkuren. Fox News är huvudkanalen för en viss president. Därför dröjde det inte länge förrän världen kunde läsa följande:Världen såg sedan en tillfällig klorokin-rush. En del dog när de självmedicinerade; klorokin är, likt alla andra läkemedel med någorlunda effekt, inte helt riskfritt. Däremot är det inte alls så effektivt mot corona som Raoult trodde, och som hans studie hade fått justeras för att visa.

Nu är Didier Raoult ingen udda figur i någon alternativmedicinsk marginal utan oerhört etablerad och respekterad i skolmedicinen. Han har en mängd anställda och producerar vetenskapliga papers i en strid ström – och inte helt utan vank, som stickprov kommit fram till. Han har gjort sig känd för en dominerande stil, hård mot de som tycker annorlund (visserligen inget ovanligt i den akademiska världen) och mot underlydande som kommer fram till "fel" slutsatser i sina studier. Då kan det lätt bli så, att studenter och doktorander lättare kommer fram till "rätt" slutsatser, på ena eller andra sättet. Så uppmuntras dålig vetenskap. Vilket är illa nog till vardags, men katastrofalt under en pandemi då hela världen söker efter ett motmedel.
Now consider this. Raoult’s past papers show falsified data, which even resulted in his ban by ASM [American Society for Microbiology] for one year, to which Raoult responded with threats of lawsuit. He is a patriarchal control freak and a misogynous bully who violently punishes all disagreement and uses threats against whistleblowers and victims to achieve compliance. He is pathologically resistant to criticism and believes to be infallible and omniscient: Raoult denied anthropogenic climate change in 2013 and before that, the microbiologist even denied evolution in his 2011 book “Beyond Darwin“. Raoult’s new study on chloroquine as the cure for COVID19 is obviously flawed, at best.
- Leonid Schneider: Chloroquine genius Didier Raoult to save the world from COVID-19, For Better Science 26 mars 2020

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du kanske är intresserad av det här?
https://gizmodo.com/all-the-ways-the-influential-hydroxychloroquine-study-w-1844378680

Hexmaster sa...

Absolut! Ja det var ord och inga visor. Bra att det är i samma tidskrift. Noterar även att det konstateras att de flesta tappat intresset för klorokin. Utöver Raoult, Trump och kanske några till.