2020-03-20

Att jobba hemma

Nu är det många som kanske uppmanas eller rent av tvingas att jobba hemifrån. Jag har jobbat hemifrån i över tio år och byggt en framgångsrik karriär trots begränsade möten ansikte mot ansikte. Här är några av mina bästa tips:
- @sinnrikt på Twitter, 10 mars 2020

Har själv viss erfarenhet av hemmajobb. Säger kontorsarbete, med skrivande och webb. Eftersom tipsen var så bra lägger jag helt enkelt ut dem här, med egna kommentarer.
1. Skaffa dig en gå-till-jobbet-rutin. För min del är den enkel, jag lämnar ungarna på skolan och går sedan hem igen och brygger en kaffekanna. Det är viktigt att inte bara vakna och börja svara på mail samtidigt som man fortfarande äter frukost i morgonrocken.
Det här handlar om att lura sig själv. Är man van vid en rutin som innebär att man först åker till jobbet, sen börjar jobba, så kan det vara märkvärdigt svårt att hoppa över ett steg. Man kan göra om steget, säkert på väldigt olika sätt (se även #3), men inte utelämna det.
2. Ta på dig snygga arbetskläder trots att du sitter ensam hemma. Tro mig detta gör skillnad i hur du upplever dig själv och din vilja att göra en bra insats. Du blir även mer socialt tillgänglig och har lättare för att lyfta luren och ringa en kollega eller starta ett videomöte.
Vet inte varför det fungerar men det gör det.
3. Välj en plats som du kan fokusera på och som inte förknippas med fritid. Helst ett eget kontor, men om du inte har ett så åtminstone en plats där du har en bra arbetsyta. Undvik fåtöljer eller soffan i vardagsrummet, stor risk att du kollar twitter istället för jobbmailen då.
Ett särskilt arbetsrum är förvisso det allra bästa. Då kan man nättopp hoppa över #1, när huvudet väl lärt sig att arbetsrum = arbete.

Vid hemjobb riskerar man att fritid inkränker på arbetstid, liksom att arbetstid inkränker på fritid. Ser man till #1 och #2 kan man delvis lösa det. Den senare punkten har de senaste åren fått mycket mer uppmärksamhet, i och med sociala medier och det faktum att nästan alla är uppkopplade nästa jämt.
4. Se till att ta minst 30 minuters promenad under dagen. Om du inte har lämning av barn på morgonen som en rutin, ta en promenad ändå t ex efter lunchen. Att promenera hjälper dig att sortera tankar och idéer, det är inte bara bra för kroppen.
Rekommenderas varmt (även om man inte jobbar hemma). Kanske en promenad efter lunch? Till skillnad från småjobb; mer avancerat än kaffebryggande bryter rytmen. Åtminstone för min del.
5. Ta hand om kroppen. Gör några yogaövningar varje dag, jag har ett 5-minutersprogram jag kör dagligen för att mjuka upp ryggen. Styrketräna också! Har du inget hemmagym så finns det oändligt med youtubeklipp med övningar du kan göra med bara kroppsvikten.
Aldrig lyckats med detta. Har haft rörelsepaus-varje-timme-program installerade, orkade med det några dagar.
6. Gör dig synlig och kommunicera proaktivt med dina kollegor. Om ni kör Slack, skapa en kanal för ditt team och använd den! Annars skicka mail, ring via Zoom eller liknande, eller lyft luren. Dina kollegor behöver dig trots att du inte är där fysiskt. Och du behöver dem.
Syns inte – finns inte. Visa att du är uppkopplad och därmed tillgänglig. Du kanske rentav är mer tillgänglig än kollegan på kontoret som är på möten 3/4 av sin tid?
7. Glöm inte att ta lunch. Det är lätt att hamna i tankefällan att man måste jobba hårdare för att bevisa att man jobbar när man är hemma. Det är sant att du måste jobba hårdare, men att inte ta raster gör dig tvärtom mindre effektiv och mer slötänkt. Prioritera din hjärna.
Det är mycket lättare att fika och luncha när alla andra gör det. Har man vant sig vid sådant blir det lätt att det inte händer när man är ensam. Liksom att man tänker att det blir för ofta när man inte ser någon annan göra det.
8. När du är klar med jobbet, ha en lämna-jobbet-rutin. Packa t ex undan laptopen och byt om igen till mer bekväma hemmakläder. Detta stärker känslan av att du är "hemma igen från jobbet" och det är viktigt. Annars kan du fastna i suget att kolla jobbmailen hela kvällen.
Som #1.
Tänk på att hjärnan är expert på att bilda vanor så se till att skapa balanserade och bra vanor direkt med intention. Jag är övertygad om att fler företag kommer vara mer villigt inställda till jobb hemifrån om tio år så se detta som smygträning inför framtiden. Lycka till! :-)
Se även bloggen sinnrik.com: Bli expert på att jobba hemifrån


Inga kommentarer: