2019-09-05

Olivolja

Rejäl ursprungsmärkning, utan antydningar. Om den är att lita på är en annan sak.
It's reliably reported that 80% of the Italian olive oil on the market is fraudulent. Some experts think that percentage is an exaggeration.
- Cecilia Rodriguez: The Olive Oil Scam: If 80% Is Fake, Why Do You Keep Buying It?, Forbes 10 februari 2016
Only one tested oil was rated 'good' [och den var spansk]
- Diet Simon: Half of 26 Olive Oils Tested ‘Defective’ in Germany, Olive oil Times, 1 februari 2016

Olivolja sägs vara det livsmedel som det fuskas mest med. Förvisso förekommer mycket fuskande. Som att icke-olivolja säljs som olivolja, även om så grovt fusk förefaller mindre vanligt, åtminstone i Sverige.
Others believe that the bigger problem is poor quality olive oil, deliberately mislabeled as virgin or extra virgin.
- Forbes

Granskningar av olja avslöjar i huvudsak två andra sorters fusk.

Den ena rör beteckningen extra vergine. Fusket består i att olja som påstås vara från den allra första pressningen helt eller delvis inte är olja från den allra första pressningen, utan billigare olja som både smakar sämre och har lägre halter av nyttigheter. Sekunda varor till prima priser, helt enkelt.
Fyra av [de tio] oljorna bör på grund av oönskade bismaker och ofräsch grundsmak inte ha rätt att ståta med beteckningen extra jungfruolja.
- Mats Eric Nilsson: Fett fusk, Magasinet Filter 12 juni 2018 (jag kan ha svårt för Mats Eric när han ältar sin E-nummersfobi m m men den här artikeln är bra)

Den andra rör ursprunget. Fusket består i att påstå eller antyda att olja kommer från Italien som helt eller delvis inte kommer från Italien. För svensk del hamnar fokus lätt på märket Zeta, vars italienska framtoning inte alltid matchas av varornas faktiska ursprung. Jag vet inte i vilken mån italiensk olja anses (är?) överlägsen men detta antyds friskt i artiklar i ämnet.

En intressant observation är att fusket är så etablerat att konsumenterna vant sig vid det.
[Experten David Neuman:] “The chain stores keep buying because it sells and everybody has become addicted to the low prices." That has serious effects on the market of authentic virgin and extra virgin olive oil that naturally are more expensive. “There's no incentive for grocery stores to get the good stuff," he added.
- Forbes


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänkte väl att det var lite väl mycket av den olivolja som säljs som kallar sig ”extra jungfrulig”. Men om det bara är olivolja i är det åtminstone ofarligt.

Kurt sa...

Ett liknande fusk rör ju produktionen av honung. Där fuskar man dels med speciella sorters honung (t ex manukahonung), men också den totala honungsförsäljningen är högre än honungsproduktionen. Man kan ju mata bin med socker i stället för nektar och på så sätt snabbt få något som liknar honung men som inte innehåller pollen eller aminosyror och innehåller "fel" socker .