2019-05-09

Medvetna Trossamfundet: Glutenfritt, antivax och svart magi

Flower of Life är en populär new age-symbol, först beskriven som sådan i boken The Ancient Secret of the Flower of Life (1999).
På senare tid har medier och måltidschefer uppmärksammat att föräldrar har börjat kräva specialkost till sina barn utan läkarintyg eftersom de bekänner sig till religionen Medvetna Trossamfundet. Det kan handla om glutenfri kost eller vegankost, eller mat lagad på närodlade råvaror. "Är detta verkligen på riktigt?" frågar sig vissa. Vi bollade frågan vidare till Medvetna Trossamfundets grundare Eleonor Marklund.
- Eva Kvanta intervjuar Eleonor "Amora" Marklund i Magasin Måltid 2/2019, branschtidning för storkök*
Medvetna Trossamfundet ser Smaragdtavlorna** som några av sina heliga skrifter, där Medvetna Trossamfundet är av åsikten att de fysiska mänskliga kropparna har sitt ursprung utanför vårt solsystem. [...] Medvetna Trossamfundet anser att våra själar har kontakt med ett Allvetande vars visdom inte kan ifrågasättas.
- Medvetna Trossamfundets sida på Facebook

MT har säkert några medlemmar som främst är med på grund av grejen med auror, frekvenser, ljus & kärlek etc. Men sådant finns överallt. Av samfundets presentationer framgår tydligt deras unique selling point: Är du medlem kan du beställa vilken skolmat som helst åt dina barn, utan krångel med läkarintyg. Så framställer de åtminstone saken.
Enligt svensk lag kan du gå till kostchefen och visa din frekvensskanning så kan du få igenom det. Detta är ju vad vi tror på och i Sverige har vi religionsfrihet.
- Intervjun i Magasin Måltid

Behöver det sägas att någon sådan lag inte finns? Någon sådan lag finns inte. Det innebär att MT istället får försöka trötta ut medelst anmälningar.
Föräldrarna som anser att de inte fått sitt barns religiösa stadgar tillgodosedda på förskolan har nu enligt Therese Jarl [vice ordförande i MT] också anmält kommunen till Diskrimineringsombudsmannen och Skolinspektionen.
- Religiöst samfund rasar över skolmaten: "Vi vill äta veganskt", Lokaltidningen Hässleholm 31 januari 2019

Lokaltidningen tog upp vegansk kost. Men det finns ju otaliga mer eller mindre trendiga kostinriktningar. Hur hanterar MT mångfalden? Några klipp ur intervjun, mina markeringar:
Många av medlemmarna ingår i gruppen "Alfa" och de äter paleokost vilket är lätt att översätta till kostcheferna. [...] De äter även rent smör och ren grädde samt icke-homogeniserad mjölk.*** 
"Beta" är en annan gruppering, de äter samma sak som "Alfa" fast glutenfritt och mjölken måste komma från de ursprungliga raserna.
Vi har en grupp som heter "Zeta" som i samråd med våra anunas, alltså prästerna, har gjort frekvensskanningar där man ser vad man kan äta eller inte, beroende på auran, engergierna och frekvenserna svarar på olika sorters mat. [Osäker på vilken inriktning man täckt in här]
"Theta" är en striktare variant som ganska många tillhör, de ser att allas frekvens påverkas av platsen man fötts på, och frekvenserna höjs av närproducerad mat vilket är bra. 
"Meta" kan förklaras som veganer.
Årsavgiften är 1200 kr för vuxna, 120 kr för barn. Med 200 stora och 400 små blir det 288 000 kr på intäktsidan, med reservation för att den som har det knapert kan ansöka om att slippa avgiften. Eftersom det är ett bolag finns det med på sajter som allabolag.se eller merinfo.se. Men av de öppna uppgifterna framgår inte mycket mer än att de inte är registrerade för F-skatt eller moms. På ett ställe står det rentav angivet som "Ej verksam", vad det nu innebär.

Magasin Måltid fokuserar naturligtvis på samfundet som verkligt eller inbillat kryphål i kostsammanhang. Men man tar även upp några andra hjärtefrågor.
- Stämmer det att ni är emot vacciner?
- Vi är för säkra vacciner.
Det där är en omskrivning för att de är antivax så det smäller. Det var också i det sammanhanget samfundet först lät höra tala om sig. Sommaren 2017 uppmanade de till "mässlingspartyn": Föräldrar skulle med flit låta sina ovaccinerade barn smittas med mässling. Sedan de uppmärksammats på att sådant inte bara är oerhört farligt utan även straffbart kontrade Eleonor med följande kostbara tirad:

DESSUTOM vill jag starkt understryka att det är synnerligen olämpligt att ge sig på att bli ovän med en HÄXA som UTBILDAR i svart magi och medialt självförsvar. För vet ni, jag behöver inte ens veta era NAMN för att göra det - bara följa era energispår!
Frågor på det innan ni fortsätter, idiotjävlar?
Kan tillägga att skärmdumpen verkligen är äkta. För egen del hade jag inte ens kunnat fejka ett sådant utbrott av ljus & kärlek.
Ovanstående bild har rört upp en mindre storm i det svenska new age-communityt, där samfundsledaren inte menas vara seriös och tillräckligt harmonisk eftersom hon använder svart magi. Samfundsledaren har då slagit tillbaka och menat att det bara handlade om ilska – att alla som trodde det fanns svart magi egentligen är okunniga – och att det sades i en sluten Facebookgrupp, som organisk respons på att ”spioner” läckte information. Andra gånger har samfundsledaren skrivit: ”fascinerad över att folk törs jävlas med de som utbildar i medialt självförsvar/.../Be warned”.
- Trossamfundet som vill smitta Sverige med mässlingen – och hota med häxkonst, Emanuel Karlsten 13 juni 2017

Det förefaller som om Kvanta (ett lustigt namn i new age-sammanhang) kollat upp tillräckligt mycket bakgrund för att ha stött på bland annat häxeriet, men föredrar att antyda snarare än skriva ut i klartext. Kanske läsarna förväntas inse att de har med en skogstokig människa att göra?
- Du kallar dig "The unfuckwithable" på nätet och dina kurser heter saker som "Dragonriders of the galaxy" och "Starwarrior". Du verkar gilla att väcka uppmärksamhet?
MT är även emot "mobilstrålning" och fluor. De är för hemförlossningar, och erbjuder "holistiska jordemödrar" med 1 års utbildning som kan kommunicera med barns själar, hantera eteriska oljor med mera. Och så håller det på.

Kort sagt: Att undvika inbillade risker och utsätta sig för verkliga är Medvetna Trossamfundets grej. Vilket hade varit ett betydligt mindre problem om inte barn hade varit inblandade.


* Intervjun finns i förkortad form på magasinets hemsida: ”Våra medlemmar kommer inte att fylla i någon lapp om specialkost”

** Smaragdtavlan är en klassisk alkemisk text. Översättningar av bland andra Isaac Newton, som ju var djupt engagerad i såväl vetenskap som ovetenskap, finns på Wikipedia: Emerald Tablet.

*** Eftersom poängen med paleokost, "stenåldersmat", är att den ska efterlikna det vi åt före bondestenåldern ingår inte mjölkprodukter. Måhända det finns en MT-grupp för faktisk paleokost.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, har läst något om dessa tokar förut, förmodligen på Flashback. Överstehäxan verkar inte direkt vara någon trevlig typ.

Jag har ingen större erfarenhet av sekter, men har ändå varit i närheten av fyra som i varierande grad skulle kunna anses vara sådana.

De är Moskvakommunism, Hare Krishna, Wiccaner, och Buddha.

Jag är osäker på flera av dem, och om man tänker sig en sekt som Hubbards Sea Org, så är det väl bara Hare Krishna som närmar sig det, eller närmade sig det.

Tråkigt nog är det nog så att man kan råka ut för manipulerande psykopater på många ställen. Vissa jobbannonser får mina varningsklockor att ringa. Det känns som en sorts falsk "team building", och jag tänker - där skulle jag aldrig vilja arbeta.

/koroshiya

Brid sa...

Mjölk från de ursprungliga raserna? Är det fjällkor, eller vad?

Magnus sa...

https://sverigesradio.se/avsnitt/1279957

Trist med så få kritiska frågor... Har inte hört hela avsnittet än, men nog borde programledaren läst lite runtomkring, inte bara tagit info från hästens mun.
Nu är ju förvisso programmet inte "journalistiskt", men de var duktigt mycket mer kritiska när det handlade om surrogatmödraskap, t.ex.

Thomas C Berrian sa...

Det här var ju kul. Saknar dock blodtypsdieten i deras kompott. De som tror att ens blodtyp avgör vad man bör äta, vilket de motiverar med en felaktig evolutionslära.

Hexmaster sa...

Jag tror inte att MT är en faktisk sekt (vilket vore det enda goda att säga om dem). Den har lanserats som ett kryphål för folk med starka idéer om vilken mat deras ungar kan få. Å andra sidan är mångas ireationella uppfattningar åt det hållet starkare än den genomsnittlige SvK-kristne...
Blodgruppsdieten skrev jag om här: http://faktoider.blogspot.com/2016/01/blodgruppsmetoden.html -- den verkar aldrig ha slagit igenom. Mer förvånande är att LCHF saknas. Kanske den trenden är ännu dödare än jag trott.