2019-05-03

Sallie Gardner galopperar

Den sexåriga kapplöpningshästen Sallie Gardner, ägd av en viss Leland Stanford, reds den 19 juni 1878 en kort sträcka på Stanfords ägor i Palo Alto, Los Angeles av G. Domm. Snutten togs inte av en filmkamera, sådana skulle inte konstrueras än på flera år, utan av stillbildskameror, en per bild, monterade utmed banan.

Är detta världens första film? Det må vara en definitionsfråga; men jag är rätt säker på att det är den allra första "filmen" med ett djupare syfte än att vara en kuriositet. Faktum var att syftet inte ens var att få fram en film. Mr Stanford var nyfiken på en fråga som folk säkert funderat på sedan urminnes tider: Har en galopperande häst vid något tillfälle alla hovarna i luften? Det går inte att belägga med blotta ögat. Men han kontaktade fotografen Eadweard Muybridge som tog på sig att lösa uppgiften. Och det gjorde han: På en av bilderna syns tydligt hur hela Sallie Gardner lämnar marken. Som bieffekt fick man världens kanske första fotografiskt framställda film.

Såväl Leland Stanford som Eadweard Muybridge är intressanta personer på olika sätt. Den förre spelade en inte obetydligt historisk roll: Han lät bygga järnvägar som han tjänade riktigt grova pengar på, och Stanford University grundades till minne av Leland Jr., det enda barnet som dog ung. Den senare föddes Edward Muggeridge för att som vuxen ändra till det förment mer anglosaxiska och äkta Eadweard Muybridge, mördade sin frus älskare men släpptes pga justifiable homicide.

Bonus: Dataspelet Shadowfax (1982) återanvände bilderna på Sallie Gardner. Med tanke på hur tacksam den lilla sekvensen är att digitalisera så förmodar jag att det finns fler exempel. Det här spelet är även exempel på en helt annan företeelse: Att dataspelsbranschen ännu 1982 var så obskyr att folk kunde göra och sälja spel, som helt utan licens eller avtal anspelade på varumärken som annars försvarades ursinnigt av sina innehavare. I det här fallet hämtade programmeraren Mike Singleton ogenerat material från Sagan om Ringen: Shadowfax/Skuggfaxe är Gandalfs häst, och spelet utgörs av hans flykt undan nazgûlerna.

Inga kommentarer: