2019-05-02

Husmors filmer


Låt oss nu bekanta oss med fru Planér. Varje måndag ägnar hon en halvtimme åt att skissera upp veckans matsedel.
- Fru Plotter, Fru Planér (1951)

ICA-kurirens film med den veliga Plotter och ordentliga Planér var inte så mycket vanlig reklamfilm för ICA som en infomercial, som vi säger nuförtiden, med syftet att få husmödrarna att sluta söla och bli effektivare kunder (snabbköpen hade ännu inte slagit igenom). Konceptet gav mersmak, och 1952 bildades företaget Husmors Filmer AB. Sedan lanserades under lång tid i stort sett två filmer om året.

Husmors filmer är knappt timslånga potpurrier av reklam, tips, information och underhållning. Så här steker du bacon, Martin Ljung och Yngve Gamlin tokar sig, T-Röd kan användas till mycket, Evert Taube sjunger en stump, det är väl Colombia-kaffe, Tore Wretman utbildar och uppfostrar "novisen vid spisen" Folke Olhagen, knäskurning av golv tillhör faktiskt stenåldersmetoderna, Lasse Berghagen sjunger en stump, så här steker du ägg, Jan-Öjvind berättar om typisk svensk mat, helkonserver är hållbara utan kyla minst ett år, och så vidare, och så vidare. Varje film hade en "programledare" som band ihop snuttarna. Bland deltagarna förekommer en stor del av Sveriges kändisar från respektive period. Filmerna visades gratis på biograferna och drog publik i hundratusental – år efter år.
Varje program bestod av ett antal kortare avsnitt som i huvudsak rörde sig inom fyra områden: 1) hemmets faktorer som till exempel matkultur, inredning, byggande och bohag, 2) aktiviteter i hemmet som kunde innebära information om olika tekniker för städning och matlagning, eller familjesamvaron och fritidssysslor. Ännu ett tema fokuserade på 3) familjemedlemmarna: kläder, hälsa och utseende men också deras inbördes relationer, eller familjens gäster och umgängesregler. Ett överordnat tema för alla dessa tre var 4) den ideologi som var tämligen enhetlig och signalerade att meningen i och med ett hem är att skapa och upprätthålla ”de tre t-na”: trevnad, trygghet och tillväxt.
- Filmarkivet.se: Husmors filmer

Svenska Filminstitutet har lagt ut hela 30 av dessa guldklimpar. De kan inte nog rekommenderas. Inte bara för att de är nostalgikickar i särklass.
Baletten börjar med att de trikåklädda dansarna mot en svart bakgrund far omkring runt ett jättelikt Surfpaket och tvättlinor med smutsiga kläder. Genom luften svävar glänsande såpbubblor. Dansarna representerar olika aktiva ingredienser i Surf, får vi veta. Jan Lindblad, som många år senare skulle bli känd naturfilmare, springer runt och jonglerar iförd rödprickig skjorta och kortbyxor. Han framträder i rollen som ”den viktigaste stödsubstansen som hjälper synteterna att utföra sitt tvättarbete”. En dansös i röd trikå har fått den krävande uppgiften att gestalta ”det stabiliserande perboratet” som i snabba piruetter ”bleker färgämnen utan att skada fibrerna”.
- Ett nybonat folkhem, ur Kapten Stofil 2007/4

Konceptet fungerade fram till mitten av 1970-talet. Vårfilmen 1976 blev den sista husmorsfilmen.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Så kommer jag osökt att tänka på Kamratposten och "Spara och Slösa"...

Hexmaster sa...

Nästan -- Spara och Slösa var i Lyckoslanten. Det var också en publikation som var delvis allmänt uppfostrande, och bara ibland ren reklam för sparbankerna.

Unknown sa...

Jo men visst, Lyckoslanten var det ju... Blandade ihop publikationerna vi fick i skolan...