2019-05-28

Retcons

Lördagsfråga 565 hade retcons som röd tråd. Här är de fyra exempel som fick illustrera företeelsen.

Retcon står för för retroactive continuity, retroaktiv kontinuitet/handling: Man ändrar i det som har varit. De flesta tv-serier, filmserier och serie-serier som passerar förbi är för kortvariga för att fenomenet ska bli aktuellt. Men driver man en "miljö" tillräckligt länge, så man får allt mer bakgrundsmaterial, medverkande med mera, så närmar sig sannolikheten för retcons efterhand 1.

Man ser sällan det uppenbart riskabla greppet i breda sammanhang. Ett undantag är Sherlock Holmes död. Conan Doyle var less på detektiven, som han tyckte höll honom borta från viktigare ting. I Det sista problemet (1893) skickade han Holmes och Moriarty brottandes mot en säker död; världen blev av med en superskurk till kostnaden av en superdetektiv. Det togs inte väl emot, måste man säga. The Strand Magazine, som haft berättelserna som sitt stora dragplåster, tappade prenumeranter i drivor. Även Doyles mor var upprörd. (Att folk skulle ha gått med sorgband pga Holmes död är kanske hittepå.) Så småningom insåg han att de ting han fann viktigare än Holmes inte värderades i närheten lika högt av omvärlden. Till slut gav han upp, skrev först Baskervilles hund (som visserligen hade ägt rum före brottningsmatchen i Schweiz) och sedan Det tomma rummet (1903) där Holmes återvänder. Han hade inte alls dött men funnit det praktiskt att omvärlden fått den uppfattningen.

Den omtagningen fick viss uppmärksamhet på sin tid. Men det var inte i närheten av den som inträffade 80 år senre.


Senaste nytt från Dallas: Bobby Ewing återuppstår från de döda!
- Dagens Nyheter 3 maj 1986

Den kanske första gången i modern tid som en bredare allmänhet kom i kontakt med en riktigt klumpig retcon var i tv-serien Dallas. I det sista avsnittet av säsong 8 blev Bobby Ewing ihjälkörd. I säsong 9 kom sedan avsnitt efter avsnitt där det hände saker ... Fram till slutet av det det sista avsnittet, där Bobbys dittillsvarande änka Pamela får se sin make i duschen, livs levande. I säsongen därefter "förklarades" det hela med att Pamela drömt att han dog. Men allt annat som hänt i säsong 9 hade verkligen hänt.

Vad som verkligen hänt hade naturligtvis inte med någon påhittad Ewing att göra. Patrick Duffy, som spelade Bobby, hade tröttnat på Dallas och ville göra något annat ("viktigare ting"). Det gick uselt, för såväl Duffy som seriens tittarsiffror, varför båda parter snart blev rörande överens om att Bobby skulle tillbaka, på ena eller andra sättet. Och då gjorde man som man gjorde. Det imponerade inte precis på kritikerna, som visserligen ändå aldrig varit imponerade av Dallas. Tittarna hade redan börjat tröttna, och serien fortsatte att sjunka i listorna tills den efter ytterligare ett par säsonger lades ner. Jag vet inte hur reaktionen blev i Sverige några år senare; kanske var man så svältfödda på glamorös såpa att man trots allt tog det med jämnmod.

I superhjälteserier är retcons långt vanligare; inte direkt rutin, men inte långt ifrån. (Det finns en tumregel som säger att om någon inte alltför oviktig hjälte/skurk dör men ingen kropp kan visas upp så är densamme förmodligen inte alls död, utan kan förväntas dyka upp förr eller senare.) De namnkunniga serierna har tuffat på i generationer, och att hålla varenda episod, figur och händelse motsägelsefri givet den ansamlade mängden episoder, figurer och händelser sedan mellankrigstiden (för att ta Stålmannen som exempel) är inte bara omöjligt utan även ointressant. Så hade man åtminstone resonerat på DC Comics. När de allt oftare fick frågor från felfinnare hittade de på en nödlösning som är som gjord för att inte tas på allvar.
När fansen upptäckte gamla historier där kontinuiteten sade emot sig själv kunde redaktionen förklara saken med att DC hade ett multiversum där ett äventyr hade hänt Superman på "Jord 2", ett annat på "Jord 3" och så vidare.
I mitten av 1980-talet tröttnade man:
"Crisis on Infinite Earths" (som betyder "Kris på oräkneligt antal jordar") resulterade i att DC därefter inte längre skulle ha ett multiversum utan dess serieuniversum skulle bara ha en dimension.
- Seriewikin: Crisis on Infinite Earths

The Simpsons fick också sin Bobby Ewing i säsong 9. Rektor Seymour Skinner hade hängt med från början och blivit en väl utmejslad karaktär. Nu avslöjades han som en bluff. Egentligen hette han Armin Tamzarian. Han hade varit en småbuse utan mening eller mål i livet. Sedan alla trott att den riktige Skinner dött i Vietnamkriget hade han tagit dennes plats; han och Agnes Skinner låtsades båda att han var hennes son, han blev rektor för en grundskola (som den riktige Seymour drömt om), och antog dessutom en pedantisk och genomtråkig personlighet.
... Suddenly, arbitrarily revealed to be an impostor, and his entire life to date had been a lie. Come again? A major character in a long-running series gets unmasked as a fraud? It was cheap, idle storytelling.
- Ian Jones: Rise and fall of a comic genius, The Guardian 12 juli 2007

Inga kommentarer: