2019-05-20

Lördagsfråga 564: Jr

  1. John F. Kennedy Jr., tre år, gör honnör inför pappas kista.
  2. IBM PCjr var det jättestora datorföretagets försök att knô sig in på hemdatormarknaden. Man tog den mycket framgångsrika kontorsdatorn IBM PC, skalade ner det kontorsmässiga och skalade upp det hemdatormässiga, och sålde den (lite) billigare. Det blev en hejdundrande flopp, trots IBM:s namn och intensiv Chaplin-reklam. (Poängen med att trava disketter var att visa hur många program som fanns till PCjr, men inte hjälpte det.)
  3. Larry Hagman som J. R. Ewing Jr., säger John Ross Ewing Junior, son till John Ross Ewing Senior. När han kallas "J R" syftar det på initialerna.
  4. Fraggle Rock var inte bara ännu en omgång Sesam/muppar, utan ett genomtänkt försök att från början nå en internationell publik. Scenerna med en mänsklig deltagare kunde återges i original (vilket gjordes i Sverige), eller spelas in för den egna publiken (vilket gjordes i Storbritannien, Tyskland och Frankrike).
Jonathan angav rätt svar snabbt och lite väl rakt, varför jag såg mig föranledd att fimpa svarskommentaren (annars är det kutym att ge svar i förtäckt form, där alla som känner till svaret förstår sammanhanget men inga andra).

Inga kommentarer: