2019-05-15

Radioknappar

Är detta bortglömd kunskap? Det beror väl, som allt annat, på vilka man frågar. Men en sak är säker, och det är att slagningar på radio buttons ger väldigt många fler träffar, bilder som texter, som illustrerar konceptet ovan än det nedan.

För webbens radioknappar fick ju heta vad de heter eftersom de fungerar likadant som knapparna på radioapparater: När man trycker ner en, åker de övriga i gruppen upp. Så man kan välja antingen lång-, mellan- eller kortvåg, men inte två eller tre.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jo, men man kunde också trycka ner 2 eller 3 samtidigt, så kunde man ibland få in flera stationer samtidigt... och för att lyssna på radiogrammofonen skulle man trycka ner 2 av knapparna samtidigt...

Hexmaster sa...

Faktiskt? Det var ett nytt hack för mig. Måste provas.

Ulf T sa...

Jag har haft en radio där man kunde göra så, och då avlyssna samtal på trådlösa telefoner. Men på den tiden fanns det många trådlösa som inte var godkända av Televerket (som Telia hette då). De kunde utnyttja frekvensband i närheten av FM-bandet trots att de inte borde göra det. Mitt intryck är att dubbelknappningen gjorde så man fick in signaler strax utanför 88-108-bandet. Jag tror det var starkt beroende av hur just den radioapparaten var gjord. Gick säkert inte att göra på alla radioapparater. De digitala som kom senare, kan vi nog bara glömma för den här typen av experiment.