2019-01-31

Garbo och Lenin

Greta Garbo och Vladimir Lenin träffas av en slump på PUB:s varuhus. De har båda förlorat en dröm. Det blir en känsloladdad träff som varar hela dagen medan de vandrar genom 1910-talets Stockholm. En lekfull filmisk fantasi om ett historiskt möte som aldrig ägt rum - eller?
- Svensk Filmdatabas: Sammanfattning av handlingen i Jessica Lauréns Garbo och Lenin (2018)

Våren 1917 forslades Lenin från det tyska kejsarriket till det sammanfallande ryska. Från denna historiska, mycket omskrivna och betydelsefulla episod har några mycket små, men av lokalhistoriska och rent mänskliga skäl fascinerande, händelsesmulor fallit som rör hans korta (från förmiddag till tidig kväll) visit i Stockholm den 13 april. Bland annat sägs han, enligt en ständigt återkommande uppgift, ha inhandlat en kostym på ett känt varuhus (som f. ö. inte hade de förtryckta massorna som sin främsta målgrupp).
Dagens mest omskrivna episod blev dock, att Lenin lotsades till Paul U Bergströms varuhus, PUB, två kvarter bort. Där inköptes en mörk kostym. Legenden säger, att han sedan bar den praktiskt taget dagligen till sin död 1924.
- Staffan Heimerson: På spåret med Lenin, Fokus 7 april 2017

Detta motsägs av en annan källa, sällan åberopad på denna blogg. Deras tillförlitlighet i otaliga andra frågor må vara under all kritik, men i just denna mikrofråga finner jag den version de anför som den mer sannolika.
Lenin antydde under mötet att reskassan var knaper varpå en snabbinsamling bland svenskarna ordnades som inbringade några hundralappar samt ett förslag om att köpa Lenin en ny rock. Det är en utbredd myt att Lenin ska ha sprungit upp på varuhuset PUB och tjackat denna rock. Det hade Lenin inte tid med.
- Magnus Hedman: Lenins resa genom Sverige, Proletären den 13 april 2017

Hur var det då med Greta Lovisa Gustafsson, mer känd som Greta Garbo? Sommaren 1920 fick 14-åringen jobb på PUB. Hon var butiksbiträde, modellade, och fick även till sitt första framträdande på film.

- Ur reklamfilmen Herrskap i Stockholm ute på inköp (1920). Mannekängen framför spegeln är Greta G.

Hon var alltså på plats några år efter Lenins hypotetiska korta besök i varuhuset. Med tanke på att Garbo våren 1917 var elva år så vet jag inte hur, eller om, man ska tänka sig någon aldrig så hypotetisk romantik dem emellan.

Men sökandet efter verkliga eller inbillade Lenin/Garbo-kontakter gav utdelning av ett helt annat och oväntat slag: De var släkt! Avlägset, men ändå. Jag kan inte gå i god för utredningen på släktforskarbloggen men den förefaller 100 % seriös och genomarbetad.
Greta Garbos och Lenins gemensamma förfader Knut Larsson var bonde på det då mycket unga hemmanet Borghult strax utanför Vimmerby redan 1662 och fram till sin död 1704.
Greta Garbo härstammar från dennes son Knut Knutsson Sundberg som en tid bodde på föräldragården men avled i Fliseryds socken på 1760-talet efter att ha varit både soldat och bonde. [...]
Lenin härstammar från Knut Larssons dotter Karin, född 1675, vilken gifte sig i 20-årsåldern med Per Månsson med vilken hon bodde kvar i Borghult fram till dennes död.
- Greta Garbo var släkt med Lenin, Släktingar-bloggen 14 september 2018

2 kommentarer:

Anonym sa...

" (som f. ö. inte hade de besuttna massorna som sin främsta målgrupp)."

Jag tror att du missförstått ordet "besutten". Det betyder ungefär "förmögen" enligt Wiktionary.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Så klart. Vad blir "besutten" i passivum..? Äsch.