2019-01-09

Allt du behöver veta om detox

Så här efter jul och nyår är det många som intresserar sig för detox. Här är allt du behöver veta om detox:

Det fungerar inte.

Detox är alltså, för den som inte visste det, detoxification, avgiftning. Inte som begrepp inom vården, när man räddar livet på folk som fått i sig bort i tok för mycket alkohol, tungmetaller eller vad det nu gäller, utan vardagskurerna. Från dieter och kurer av olika slag, fastande, späkningar och slikt som mestadels förhoppningsvis gör dig mer gott än ont, ända till mer absurda bedrägerier som detoxplåster.

Men att kroppen medelst vilken sådan metod som helst, juicer, grönsaker, grötar eller vad det nu är, blir bättre på att göra sig av med gifter och slaggprodukter – det återstår att visa.

Det skulle faktiskt vara vackert så, om marknadsförarna kunde säga så mycket som vilka "gifter" och "slaggprodukter" det är frågan om. Hittills verkar ingen av dem ha vågat ge klart, begripligt och verifierbart besked ens i denna grundläggande fråga.

Denna bloggpost är en favorit i repris från 2012

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gillar heller inte uttrycket.
Själva bruket kan man däremot konstatera är ganska skönt.
Självklart bryter lever och njurar ned gifter i samma takt som vanligt, men att begränsa tillförseln kraftigt under en period minskar ju belastningen.
Inget nytt egentligen, idén om fasta finns ju t.ex. i många religioner. En av de gamla klokskaper man kan sålla fram ur de övriga dårskaperna...