2019-01-16

Feministisk astrologi

Vad tror du är viktigt att tänka på när man skriver feministiska horoskop?
– Först behöver vi vara medvetna om att det råder en vithetsnorm inom både västerländsk och österländsk astrologi. Läran är också väldigt hetero och könsnormativ. Jag utgår från individen och dess energi när jag tolkar stjärntecken och planeter – det är det viktigaste.
- Vår nya astrolog Anitha Cocktail ger 12 förslag till förändring, Bang 4/2017

Hur resonerar man på "Sveriges största feministiska och antirasistiska tidning" när man väljer att ta med astrologi? (En lika förutsägbar som irrelevant sorts kommentarer på den frågan jämför ovetenskapligheten hos astrologi med den man uppfattar hos genusvetenskap m m.) Vad spelar normer av ena eller andra slaget för roll när själva läran är trams?

RFSU:s tidning Ottar har skrivit om new age inom feminism m.m. Bang och dess husastrolog nämns särskilt. Men jag blir inte mycket klokare.
När konstnären Anna Zingmark verkar som astrologen Anitha Cocktail i tidskriften Bang kretsar förutsägelserna och insikterna inte kring politik, utan om personlighet och drivkrafter i allmänhet. Däremot genomsyrar en queer analys alla hennes läsningar. Anna Zingmark vill öppna upp för den kunskap hon menar att läran rymmer.
– För mig är det viktigt att det alltid finns ett kritiskt tänk kring arketyper och normer och strukturer. Att inte stanna upp i trötta tolkningar är en fråga om respekt för den här tusenåriga läran. Jag utgår från individen och dess energi när jag tolkar och väljer bort ofräscha vithetsnormer och heteronormer, säger Anna Zingmark.
- Jenny Damberg: Magi mot mörkrets makter, Ottar 21 maj 2018

Här finns en del intressant. Som om intresset för astrologi verkligen ökat nämnvärt på sista tiden.  Eller den vanliga bortförklaringen i stil med att "spådomarna" i själva verket är analytiska samtal, och horoskopen, korten eller kaffesumpen bara medel för att nå målet. Men det man ger med ena handen tar man tillbaka med den andra. Varför skulle man annars visa respekt för en gammal lära?

Men det är fortfarande en öppen fråga hur de feminister resonerar som tycker att astrologi och feminism hör ihop.

1 kommentar:

Exostor sa...

Om jag uppfattat det rätt går tankarna ungefär såhär:
Vita män uppfann vetenskap
Vi gillar inte vita män
Alltså gillar vi ovetenskap.

Notera dock: det gäller inte alla feminister.