2019-01-07

Lördagsfråga 546: Thule

  1. En val balena på Olaus Magnus praktkarta från 1500-talet. Ön "Tile" skymtar uppe till höger.
  2. Thulesällskapets emblem från 1919. Svastikan var allmängods i kretsarna (se till exempel Faktoider: Hakkors utan nazister). Sällskapet hade idag varit totalt bortglömt om det inte varit för dess politiska gren, Tyska arbetarpartiet, som så småningom skulle byta namn till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet och ställa till det något obeskrivlig.
  3. Vi är i återstoden av Camp Century, en topphemlig amerikansk anläggning en bit från den stora Thulebasen. Att ha förläggningar och slikt i tunnlar borrade i isen skulle förenkla saker åtskilligt, tänkte man. Sedan man provat insåg man snart att isen rörde på sig mer än man tänkt och projektet lades ner. Här ser man en byggnad som sakta mosas under det nedsjunkande taket. (På lördagens svartvita bild försvann taket vilket gav ett ganska annorlunda intryck.)
  4. Svenska Thulegruppen fick vara med, även om deras fästen för att sätta cyklar och kajaker på bilar är hopplöst tråkiga på bild. Namnet kommer från grundaren Erik Thulin. Jag vet inte om det finns någon koppling till flygplanen.
Den ultimata lördagsfrågan sattes av Löjliga familjen m fl. Givetvis syftar den på Ultima Thule, en av de minsta och den överlägset mest avlägsna himlakropp vi studerat på nära håll.

Inga kommentarer: