2019-01-30

Världens svåraste tankenötter

Du står inför tre gudar, betecknade A, B och C. Egentligen heter de Sann, Lögn och Slump: Sann som alltid talar sanning, Lögn som alltid ljuger och Slump vars sanningsenlighet är rent slumpmässig 50/50. Nu ska du avgöra vem av A, B och C som är vem.
Du får ställa tre ja/nej-frågor.
Du kan bara ställa en fråga till en gud i taget.
Du får ställa mer än en fråga till samma gud.
Gudarna kommer att svara på frågorna på sitt eget språk, där ja och nej heter da och ja; men du vet inte vilket ord som är vilket.
Istället för lördagens uteblivna lördagsfråga får ni här vad som kallats The Hardest Logic Puzzle Ever. Problemet konstruerades av Raymond Smullyan, som förresten var en synnerligen intressant person.

Och här är vad Randall "xkcd" Munroe kallar världens svåraste tankenöt:
A group of people with assorted eye colors live on an island ...
- Blue Eyes är inte lika kort och elegant som Smullyans ABC-gudar

Och här är min utmaning (inte för att jag har något facit): Vilket av de två problemen är det svåraste?

4 kommentarer:

Joakim E sa...

På a säger vi svår och på b säger vi lätt.

Utvecklar lite... Jag löste ögonproblemet snabbt och utan större frustration (jag har en bakgrund i diskret matematik och det är möjligt att det hjälpte). Det var först när jag googlade för att verifiera lösningen som jag förstod hur intressant problemet är och hur märklig lösningen är! Det ledde till en sån där underbar kedja av Stackexchange och Wikipedia som förgyllde min tågresa. Tack för det!

Gudproblemet känns som att det kräver mer kreativitet och inte bara logik och det är nog därför jag inte får hål på det. Det känns också som att det saknas information. Känner gudarna t.ex. till varandras identitet och hur de andra gudarna skulle svara på en fråga? Får man referera till en annan gud med hjälp av bokstäverna, pekningar eller annat? Hur reagerar de om de får en fråga de inte vet svaret på? Får man använda begreppen "ja" och "da" i sina frågor?

Hexmaster sa...

Att de kan svara på frågor om varann brukar vara en utgångspunkt för att lösa såna här problem. Att använda deras eget språk måste vara okej. Men frågor de inte kan svaret på, ingen aning. Aldrig sett den frågeställningen i dessa sammanhang.

HJ sa...

Som med allt annat så blir tankenötter av denna typ enklare om man tränar på enklare fall och lär sig vissa tekniker. T.ex. följande problem kan ge ett verktyg som kan användas på första tankenöten

"Du är i grotta. Vid en korsning står en vakt, du får fråga den en fråga. Varannan gång vakten svarar ljuger den, men du vet inte när. Ena vägen du kan gå leder till döden, den andra leder till friheten. Vad frågar du vakten för att ta reda på vilken väg du ska ta?"

För den som vill "gå kursen" och till sist komma fram till examensprovet har Popular Mechanics samlat dem
https://www.popularmechanics.com/technology/a23689/riddle-of-the-week-1-the-farmers-dilemma/
(så finns det "riddle o the week 2", 3 osv).

/Håkan

Robban sa...

Jag är inte speciellt bra på den här typen av nötter, men de tre gudarna tror jag att jag kan lösa med lite hårt arbete. Ögonfärgen däremot ... jag är helt ställd. Jag kan inte se att guruns kommentar ger någon som helst extra information. :-P