2019-02-01

van Gogh säljer tavlor

Den röda vingården nära Arles målades av Vincent van Gogh i november 1888. Den såldes i Bryssel 1890, några månader innan van Gogh avled, för 400 franc. Köparen var Anna Boch, konstnärinna, konstsamlare och händelsevis syster till en av van Goghs vänner. När man pratar om att "van Gogh lyckades bara sälja en enda tavla" är det denna som avses.

Men även om detta är den enda kända, namngivna och typiska van Gogh-tavlan som såldes under hans livstid så fanns det fler.
We don’t know exactly how many paintings Van Gogh sold during this lifetime, but in any case, it was more than a couple.
- Van Gogh-museet: How many paintings did Vincent sell during his lifetime?

En irriterande omständighet är att det verkar vara svårt att få reda på vilka de övriga tavlorna var. Som ett självporträtt om vilket vi bara verkar veta att det såldes till England:
Vi har äran att upplysa er att vi har skickat de två tavlor ni köpt och betalt för: ett landskap av Camille Corot [...] och ett självporträtt av V. van Gogh.
- Theo van Gogh, Vincent-broder och konsthandlare, till firma Sulley & Lori i London, den 3 oktober 1888

Van Gogh-museet nämner även en uppsättning vyer över Haag som hans farbror Cornelis beställde, liksom vad som ska ha varit hans allra första försäljning, till eller genom konsthandlaren och vännen Julien Tanguy.

Spelar det någon roll om van Gogh sålde en, två eller en handfull tavlor? Är inte poängen att han var så oerhört underskattad under sin livstid, för att så småningom bli en av världens mest uppskattade, räknat såväl i experternas hyllningar som dollarmiljoner? Å andra sidan: Om det exakta antalet verkligen inte spelat någon roll, så hade påståendet om "den enda tavlan" inte förekommit så ofta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag känner enbart till ett av van Goghs konstverk, nämligen "Starry night" och jag lyssnade mycket på sången med samma namn av Don McLean när det begav sig.

Här finns en länk till en artikel om tavla "Starry night" och en länk till sången på youtube


https://en.wikipedia.org/wiki/The_Starry_Night

https://www.youtube.com/watch?v=oxHnRfhDmrk