2019-02-17

Vanliga fel om kost och hälsa

  • Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda.
  • Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning.
  • Nej, friska människor får inte ett surt blod.
  • Nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.
  • Nej, enskilda livsmedel skyddar inte mot depression, Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar.
  • Nej, maten i livsmedelsbutikerna är inte så näringsfattig att den behöver kompletteras med tillskott av vitaminer och mineraler.
- Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa, DN 16 februari 2019

Böcker är avgjort en rik källa för vanföreställningar, men korrigeringarna från Maria Ahlsén, Ulf Ellervik, Mats Lekander, Jessica Norrbom och Carl Johan Sundberg gäller naturligtvis alla medier. Fast om de tagit med ens ett axplock av de än tokigare fel och faktoider som sprids på bloggar, av "influencers", Facebook-grupper etc så hade väl listan blivit ohanterlig.


1 kommentar:

Anonym sa...

Illa nog att det ges ut böcker som innehåller strunt om vad man ska äta men det finns än mer bloggar och liknande som sprider oriktiga påståenden.


Tyvärr blir böcker som innehåller grundlösa uppgifter och myter om mat och annat bästsäljare och biblioteken köper in skräpet för skattepengar. Som enskild kan man ibland kolla lite vad som finns i bibliotekens hyllor och ta en diskussion med den som är ansvarig för inköpen. Man kan också kontakta den inom kommunen bland de folkvalda som har biblioteken som ansvarsområde och ifrågasätta att skattepengar används på böcker som innehåller rena felaktigheter.

En del av författarna till böcker med minst sagt tvivelaktigt innehåll reser också land och rike runt och föreläser om sina villfarelser. När något sådant evenemang går av stapeln är det en bra idé att ta upp det som insändare eller debatt i lokalpressen.