2019-02-19

Plankat hos Parnevik

Detta är er kapten, P. Arnevik, som talar. Vi vill meddela att det finns absolut ingen anledning till oro.
- Bosse Parnevik som pilot (vid 36:00) i Party hos Parnevik den 29 december 1978


Hello, this is your Captain speaking. There is absolutely no cause for alarm.
- John Cleese som pilot i How to Irritate People (1969) (fransk textning som bonus)

Om en sketch som den med Parnevik och Berghagen hade sänts idag hade man kunnat vara säker på att folk med koll påpekat att originalet sänts i USA tio år tidigare. Och att de svenska programmakarna lyckats glömma bort att nämna originalets upphovsmän Cleese & Chapman.

Idag går det ju att ha sådan koll. Annat var det förr. Även om ett program som Party hos Parnevik säkert samlade en miljonpublik (ingen vågad gissning) så torde ytterst få av dem ha så mycket som hört talas om How to Irritate People – även om det uppenbarligen fanns de framför kameran som gjort det.

Det rörde sig alltså ett tämligen obskyrt brittiskt entimmesprogram som sändes i USA. Samma höst återkom Cleese, Chapman och Palin tillsammans med ytterligare några förmågor i en ny och mycket brittisk tv-serie som hette Monty Python’s Flying Circus. Rubriksättningen på Youtube-klippet är alltså fel, för när sketchen först sändes fanns inte Monty Python.

1 kommentar:

FredrikT sa...

Parnevik hade också flera sketcher som var lätt bearbetade svenska versioner av inslag ur "Not the Nine o' Clock News" (som sändes i Sverige först några år senare). Jag har ofta undrat om Parnevik bara snodde numren eller om han köpte rättigheterna till dem. Kan tänka mig att det förekom sådan handel olika TV-bolag emellan (precis som man ännu handlar med programformat).