2019-02-03

När dr Cook nådde polen

Han återfinns inte längre i listorna över de stora polarforskarna. Men en gång hyllades dr Frederick Cook från New York som den förste som uppnådde nordpolen.

Han var ingen oerfaren resenär i trakten. Han hade deltagit med den äran på två expeditioner, där den ena innebar en ofrivillig övervintring i Arktis. Han hade även lett en expedition upp på Denali (tidigare Mount McKinley), som med 6190 m är nordamerikas högsta berg. Han påstod sig dessutom ha varit den förste att bestiga berget, ett påstående som genast möttes av intern kritik.

Hösten 1908 följdes hans nordpolsexpedition med stort intresse. Framåt våren hade man inte hört av den på länge. Expeditioner för att komma till undsättning började planeras.

Men då kom det sensationella budet: Cook hade nått nordpolen!

- Stjärnbaneret vid nordpolen, enligt uppgift

- American flag nailed to distant north pole by explorer F. A. Cook – Topeka State Journal den 1 september 1909

Vid hemkomsten blev dr Cook rejält genomfirad, fullt i stil med senare tiders ensamflygare och astronauter. Så småningom infann sig dock en baksmälla i form av Robert Peary, landsmannen, kollegan och tidigare samarbetspartnern. Han påstod att Cook var en bluff och att äran rätteligen tillföll honom.

Nu utbröt en strid som amatörer utan närmare koll på arktisk navigering bara delvis kan hänga med i. Nyckelvittnen i fallet var de två eskimåer som utgjort Cooks enda följeslagare, och som nu berättade en historia som skiljde sig besvärande mycket från Cooks. En annan besvärande omständighet var att han aldrig visade upp de detaljerade anteckningarna från färden. Och de beskrivningar han gett gjorde inte alltid saken bättre.
På grund av isförhållanden sade han sig icke ha kunnat återvända till sin utgångspunkt och depoten där utan måste i stället övervintra vid Jones sund [väster om nordvästra Grönland]. Ammunitionen var slut, och man var därför nödsakad förfärdiga bågar med pilar och lassoer, med vilka jakt på valross (!), myskoxe och isbjörn bedrevs. Redan denna senare uppgift borde väckt en välgrundad misstanke, att ej allt stod rätt till.
- Axel Ahlman, Kampen om nord- och sydpolen (Baltiska förlaget 1927), s 66

Ytterligare en försvårande omständighet som nu drogs fram i ljuset av Pearys kampanj var "bestigandet" av McKinley 1903. Den var en chimär; den hade aldrig ägt rum.

- Cooks "bildbevis" från bestigningen. Senare har den avslöjats vara en blott 1627 m hög bergsrygg i området, som numer kallas Fake Peak.

Så småningom kom kommittéer av lärda herrar fram till att Cook inte nått nordpolen. Äran gick till Peary. Cook lämnade rampljuset. Så småningom ägnade han sig åt bedrägerier som gav honom flera års fängelse. Idag är han bortglömd.

Ironiskt nog har granskande fokus övergått till Peary: Nådde han verkligen nordpolen? Trodde han ens själv på det? – Men det är en annan historia.

Inga kommentarer: