2018-09-11

#valfusk2018

Även i s k mainstream media har den s k alternativa högerns senaste stridsrop nämnts:
Socialdemokraterna fick ett bättre resultat, och Sverigedemokraterna ett något sämre, än vad många spekulerat innan valet. Och, under småtimmarna svämmade Twitterflödet över av diverse mer eller mindre extravaganta konspirationsteorier som försökte förklara läget, så pass att hashtagen #valfusk2018 trendade under måndagen.
- Efter valet: Så såg första dygnet ut i sociala medier, SVT 11 september 2018

För trots att SD gjort sitt bästa val någonsin så hade många hoppats på ännu mer:
Sverigedemokraterna skulle bli största parti om det hade varit val i dag, det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro.
- Yougov: SD störst om det vore val i dag, Metro 22 augusti 2018
SD är Sveriges största parti i YouGovs allra sista mätning före valet med 24,8%. Om partiet är lika underskattat som vid valet 2014 så kan det innebära att SD får 31,4% på valkvällen.
- Amatöranalytiker på nätet

De "mer eller mindre extravaganta konspirationsteorier" som cirkulerar har ofta byggt på enkla missförstånd. Och det har byggts flitigt ända sedan söndagens kväll. Här följer ett axplock.

En bra stund var vallokalsundersökningen det enda valvakorna hade att visa upp i rutan. Där fick SD 19,2 %. Eftersom sådana mätningar historiskt sett tenderat att underskatta SD var det många som tog det som intäkt för ett SD på långt över 20 %. När sedan riktiga valresultat började trilla in och VALU:n ersattes med prognoser var det flera som blev förvirrade, särskilt som prognoserna ju justerades då och då ju mer data som kom in.

Många har tagit upp att valmyndighetens hemsida lade av en stund. Osäker på exakt hur man tänker där. Naturligtvis ligger hemsida och rösträknande på helt olika system.

Bristande kunskaper om valsystemet har också spelat in:
Så är det: Även om du förtidsröstat så kan du rösta igen på valdagen. Den senare rösten ersätter då den förra. Detta är varken nytt eller hemligt.

Många har fokuserat på valsedlar. Oavsett allt annat så går det alldeles utmärkt att ta en blank gul, blå och/eller vit valsedel och skriva namnet på det parti man lägger sin röst på. Förtryckta valsedlar är praktiskt, särskilt om man ska personrösta, men alls inte nödvändigt.

Sen kan man fråga sig hur många av stämmorna som ropar "valfusk" som är äkta vara och hur många som är troll. Eller vad som nu är problemet.
Det är FÖR MYCKET SOM INTE STÄMMER. TEX HUR KAN TV4 OCH SVT SAMTIDIGT I REAL TIME VISA 2 HELT OLIKA RESULTAT SAMTIDIGT?
- Amatöranalytiker blir förvirrad av olika vallokalsundersökningar
Procenten sjunker aldrig snarare går upp :-) Vi fattar vad som pågår !!
- Annan amatöranalytiker blir förvirrad av prognoserna


En "pålitlig" källa jag använt är Facebook-gruppen Stå upp för Sverige.

Inga kommentarer: