2018-09-17

Lördagsfråga 532: Jubileums-Göteborg

  1. Vattenfallet i Klippträdgården, högst upp i Botaniska trädgården i Göteborg. Anläggningens naturområden hade öppnats tidigare men de så kallade kulturområdena, med planteringar, växthus och grejor, öppnade 1923.
  2. Pontus Fürstenberg är bara en detalj i Carl Larssons fina Fürstenbergska galleriet. Lokalen på bilden är i Fürstenbergs hem precis mitt i Göteborg; idag kallas byggnaden Palacehuset. Galleriet med dess tavlor återfinns i konstmuseet vid Götaplatsen. Museet invigdes förresten 1925, ironiskt nog två år efter att byggnaden stått färdig.
  3. Gunder Hägg klockas in på 4.06.02 efter en engelsk mil vilket den 1 juli 1942 var (ännu ett) nytt världsrekord; t.v. kommer Arne Andersson (ännu en gång) tvåa. Arenan är Slottsskogsvallen, som invigdes 1923.
  4. Det finns hur många lätta Lisbergsbilder som helst. Den här är avgjort klurigare. Kvarnen är en av få byggnader i parken som funnits på plats ända sedan den öppnade 1923. Den står i Lisebergs Lustgård som är en lite mindre känd men nog så sevärd del av Skandinaviens största nöjesfält.
Göteborg? Det hade varit väl enkelt. En ännu mindre gemensam nämnare är att anläggningarna (utöver ytterligare några) öppnade, mer eller mindre, under jubileumsåret 1923, då staden blott två år försenat firade 300 år. Den satte Tricky.

Inga kommentarer: