2018-09-24

Lördagsfråga 533: Citrus

  1. En berömd reklamkampanj från 1961 hade bilden på VW-bubblan och ordet "Lemon", fritt tolkat "Skit". Läste man det finstilta fick man reda på att bilen ifråga fastnat i kvalitétskontrollen på fabriken i Wolfsburg pga någon petitess.
  2. Agent Orange var inte den enda herbiciden som användes i Vietnamkriget. Men den användes mest och är den överlägset mest kända.
  3. Charles (1764-1845) var den andre earl Grey och lär vara den som teet fått namn efter – även om det fortfarande är högst oklart varför teet fått namn efter honom. Däremot är det ingen tvekan om att det med citrusfrukten bergamott smaksatta teet är en höjdare.
  4. Tangerine Dream: Rubycon (1975).
Citron (som inte är en naturlig art utan en hybrid), apelsin, bergamott och tangerin ger lördagsfrågans tema. Lars Willen var snubblande nära men den här gången var dav snäppet klyftigare.

3 kommentarer:

HJ sa...

Den dubbla betydelsen av "lemon" hade jag ingen aning om. Tack!

https://www.etymonline.com:
"worthless thing, disappointment, booby prize," 1909, American English slang; from lemon (n.1), perhaps via a criminal slang sense of "a person who is a loser, a simpleton," perhaps an image of someone a sharper can "suck the juice out of." A pool hall hustle was called a lemon game (1908); while to hand someone a lemon was British slang (1906) for "to pass off a sub-standard article as a good one." Or it simply may be a metaphor for something which leaves a bad taste in one's mouth. Specific sense of "second-hand car in poor condition" is by 1931.

Tomas sa...

Tvåan visar väl vattenbombning av en skogsbrand (1997) och har inget med Agent Orange att göra? Det är ju onödigt att sprida faktoider! Fast till skillnad från avlövningsmedlet har sörjan de använder rätt färg för frågan…

Hexmaster sa...

Faktiskt? Det har hänt att det blivit fel på denna blogg; jag är den förste att beklaga det oundvikliga. När det gäller lördagsfrågorna lyckas folk på något sätt oftast knäcka dem ändå... Så i just det fallet kan det vara en extra krydda (inte för att det skulle behövas).