2018-09-07

FUD i sista minuten

När det är val i Frankrike får uppgifter som kan påverka utgången inte publiceras senare än 44 timmar innan vallokalerna stänger. Det låter som en intressant regel; för vår del hade den trätt i kraft nu vid midnatt mellan fredag-lördag.

Det var också vid midnatt mellan en fredag och lördag som "blackouten" trädde i kraft inför valet i maj 2017, det mellan Macron och Le Pen. Några timmar innan så lades över 20 000 filer ut som norpats från Macrons kampanjorganisation: 9 Gb med mail, texter och filer av alla de slag. Där skulle, påstods det, finnas bevis för diverse oegentligheter begångna av såväl Macron som hans medarbetare. Hur ska man hantera sådant material under de förutsättningarna?

De flesta medierna skrev ingenting, eftersom de under de få timmarna som återstod före "blackouten" inte hade någon rimlig chans att gå igenom det hela. Några som sökte och skummade så effektivt de kunde konstaterade att de inte hittade några saftigheter, tvärtom:
notes personnelles sur la pluie et le beau temps, mail de confirmation pour l’édition d’un roman, réservation d’une table entre amis etc.
- #MacronLeaks : à 24h du vote, des opposants au candidat En Marche jouent leurs dernières cartes, numerama 5 maj 2017

Så småningom kunde man konstatera att det verkligen inte fanns några belägg för skumraskaffärer i materialet. Men då spelade det naturligtvis ingen roll. Poängen var att folk skulle tro att det fanns sådant. Och eftersom media inte fick ta upp saken så skulle de behålla den tron fram till söndagens val.

Nu verkar det inte som om "Macronleak" påverkade valet. Macron vann en övertygande seger. Analyser av hysset efteråt konstaterade, föga förvånande, att spåren ledde till Ryssland.

För övrigt utläses FUD Fear, Uncertainty and Doubt. Det finns många sätt att sprida sådant; "Macronleak" hör till de lurigare.

Källor:

1 kommentar:

Kurt sa...

Många andra länder förbjuder ju opinionsundersökningar och valkampanjande strax före valet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Election_silence