2018-09-19

Expressen trollar med siffror

När Expressen frågade folkvalda M-politiker ute i landet om M bör ta makten med hjälp av SD-förhandlingar svarade över hälften ja.
 - 324 M-politiker: Ta makten med hjälp av SD, Expressen 18 september 2018

Över hälften! Det är ju avgjort nyhetsvärde. Efter att ha gått igenom ett antal mer eller mindre kända företrädare så kommer efter själva artikeln det som ibland kallas metoddelen, hur man genomförde undersökningen. Och då hittar man följande:
Webbundersökningen, som skickades ut via Netigate till 4 299 förtroendevalda inom Moderaterna i hela landet under måndagsförmiddagen, hade besvarats av 16 procent strax efter klockan 20 samma dag. 
609 personer svarade på frågan: ”Tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?” Av dessa svarade 324 ja, 285 svarade nej.
Svarade över hälften ja? Ja, av de som svarade alls. Men de 324 är bara 7 % av alla tillfrågade. Expressen må komma undan med rubriken men att skriva som de gör i ingressen är inte ens "att luras utan att ljuga" (vilket även är titeln på en liten pärla till bok av Erik Ryding) utan att ljuga, punkt.

Inga kommentarer: