2016-12-02

YouGov ställer en spännande fråga

YouGov: När du tänker på flyktingar som kommer till Sverige, vad tycker du personligen ska göras för att hindra flyktingar från att komma hit, om något behöver göras?
Opinionsinstitutet YouGov har fått uppmärksamhet för att de i mätning efter mätning gett Sverigedemokraterna höga siffror, som när de i flera mätningar under 2016 förklarat dem varande Sveriges största parti. Undersökningarna har beställts av och publicerats i Metro.
Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 12-16 augusti 2016. Sammanlagt har 1 523 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).
Yougov: Miljöpartiet under spärren – fjärde mätningen i rad, Metro 19 augusti 2016 [SD fick 24,8 % och blev åter största partiet]

Linda Strand Lundberg (ordförande VoF) blev nyfiken och gick med i onlinepanelen. Häromdagen fick hon frågan ovan, som den andra av två i en mycket liten undersökning. Vad var det där?

YouGovs första svar gavs på Twitter: Det var en "global org mot fattigdom" som beställt undersökningen, och den var "här utom kontext".

Henrik Torehammar på Sveriges Radio fick syn på meningsutbytet. Han tog kontakt med YouGov och fick tag på Lars Gylling, "Nordic Communications Manager". Dennes svar redovisas 32 min in i podden:
Det här var en reaktiveringsfråga ... Den här personen hade haft ett konto som inte varit med på någon undersökning på länge, och då hade de kastat ut en fråga. Det är inte research-avdelningen som ställer de här frågorna utan det är IT-teknikerna som bara kastar in något – det här verkar vara en spännande fråga, det här kanske får igång folket. [...] De här frågorna används aldrig i själva undersökningen, det är bara ett sätt att "åh, kan du vara sugen på att vara med oss". [...]
- "Husförhör efter Gahrtons bibelstudier", poddcasten Det politiska spelet 1 december 2016, Sveriges Radio

Troll-frågan ställdes tydligen med anledning av en undersökning som beställts av en biståndsorganisation som är särskilt intresserad av hur opinionen om bistånd utvecklas i Skandinavien, om det finns någon risk för att vår biståndsvilja går ner eller så. Det närmare förhållandet mellan den undersökningen och "vad tycker du personligen ska göras för att hindra flyktingar från att komma hit" framgick inte, inte heller vad biståndsorganisationen ifråga kan tänkas tycka om att få panelen triggad av en sådan fråga.

Inga kommentarer: