2016-12-08

Access Consciousness

Det här är ingen vanlig slogan utan en trollformel: All of Life comes to me with Ease and Joy and Glory. Upprepa den tio gånger varje morgon och tio gånger varje kväll. Sen så ska du få se på fan – enligt uppgift ...
If you could have anything you desire as your life, what would it be? What areas of your life would you like to have change? What’s OK in your life right now, maybe even good, that you would like to be even better?
Since you’re [sic] found this page and you’re reading this, you’re probably someone who likes change now [eller kanske är olycklig eller har det svårt på något sätt], so here’s your first tool for all of that change: All of life comes to me with ease and joy and glory.
- Dr [?] Dain Heer, medgrundare av AC: All of Life comes to me with Ease, Joy & Glory

Access Consciousness är ännu en sekt som förvirrar och förvillar, utnyttjar och förstör. Att vi är många som aldrig hört talas om den betyder ingenting, för det finns nästan hur många som helst, och det dyker oavbrutet upp nya, med grundare som hoppas att just den ska bli nästa Stora Grej i sektvärlden.

Beträffande storleken är det svårt eller omöjligt att ta reda på hur många mer eller mindre aktiva utövare sådana här läror har. En sak kan man lita på, och det är att de själva överdriver uppgifterna rejält. Intressant nog har AC ingen artikel på någon Wikipedia, om det nu betyder något.

Sekters livscykler är ibland mycket korta, ibland desto längre, men så fort en börjar tappa fart finns det tjugo som mer än gärna tar över. I det här fallet är arvet särskilt tydligt, för huvudgrundaren Gary Douglas är gammal scientolog. Scientologin är något av en skola för sekter, det finns flera med den bakgrunden som startat eget sedan de lärt sig grunderna i manipulation och förvillande.

För mig är beviset det som sker med människor. Många kommer till mig som är olyckliga och har det svårt på många olika sätt. Efter några Bars-behandlingar förändras hela deras liv. Så för mig är beviset människorna, inte något som måste vara vetenskapligt bevisat.
- Gary Douglas intervjuas av Philip Naskret i Mirakelmetoden, SVT Dold

"Access Bars" är den metod som nämns oftast i programmet. Den metoden förefaller att vara en sorts akupressur (man trycker med fingrarna istället för att använda nålar) mot 32 punkter på huvudet. Följden blir, enligt de övertygade, en "mental storstädning", frigörelse från rädsla, oro och begränsande tankemönster. Och så vidare.

Men Access Consciousness är betydligt mer. Redan några snabba stickprov gav rik fångst; här finns underligheter, trams och galenskaper i överflöd.

"Lycka är bara ett val": Det mantrat hade funkat i bra många sekter, irrläror och pseudovetenskaper, men det var AC-gänget som knep domänen.

Här är en grundläggande tes i AC: Människan är inte en art, utan två. Vi är humans respektive humanoids.

"Människorna" är vegeterande, liknöjda och fantasilösa varelser som aldrig ifrågasätter eller tänker en ny tanke. "Humanoiderna" är aktiva, kreativa och fantasifulla, ifrågasättande och påhittiga.

Gissa vem man vill vara..?

AC-folket berättar även att förhållandet mellan "människor" och "humanoider" är nästan 50/50, med en lätt övervikt för de förra.

För deprimerande läsning, se (med försiktighet) Access Consciousness: Alla kurser. Där finns en lång lista med kurser i Skandinavien under de kommande månaderna. Den domineras av Access Bars® (®-märket verkar vara en hyfsat god markör för sekter & trams), andra ämnen har kryptiska beteckningar som The Foundation, A Taste of Access och Access Energetic Facelift. Vi tar en snabbtitt på dem.

Först A Taste of Access:
Din kursledare kommer att gå igenom några av de grundläggande verktygen, teknikerna och verbala processerna i Access som ger dig tillgång till större medvetenhet om vad som är möjligt för dig.
En introduktionskurs som ska göra eleverna sugna på att lära sig mer. Gissar att man stöter på entusiastiska och hypersympatiska lärare och klasskamrater, får höra ett och annat buzzword (men inte för många), och måhända få se ett och annat trick à la kinesiologi (se YouTube: Applied Kinesiology - How it's done).
The Foundation class is designed to empower you to change anything and everything you’d like to change in your life
... Ser ut att vara den enda kurs man egentligen behöver..? Men jag gissar att det bara är början på en lång och kostsam utbildning à la scientologi.
The Access Facelift™ [obs ™!] is a wonderful way to rejuvenate the face and reverse the appearance of aging; the technique can create similar effects throughout the body. [Kursbeskrivningen är på dansk:] Access Energetic Facelift giver forskønnelse og et yngre udseende helt uden botox, cremer og plastikkirurgi. Du lære over 20 forskellige energier at kende, som du kan benytte til at ændre på kroppens udseende , men også indvendig.
Här kan jag tänka mig att Faceliften är avsedd att erbjudas i skönhetssalonger o.dyl., som ett enkelt och till synes oskyldigt sätt att ragga nya medlemmar.

Ja, det här var några smakprov ur den bisarra värld som är Access Consciousness. Få se om det kommer att ges anledning att besöka den fler gånger; förhoppningsvis inte.


Inga kommentarer: