2016-12-13

Vanligt bråk i Göteborg

Först en sammanfattning: Ett större evenemang med information riktad till ungdomar avslutas med musik. Inträdet är gratis för att locka folk vilket lyckas lite för bra. Lokalen fylls snart, och alla kommer inte in. Mutter i kön övergår till stök och småbråk, polisen dyker upp, varpå ungdomarna börjar bråka med polisen istället för varandra. Ännu fler poliser dyker upp, evenemanget stängs ner och alla skickas hem.
- Folk började knuffas och hålla på i kön, helt plötsligt sneade nån extra mycket och det uppstod bråk. Då kom polisen och då riktades missnöjet mot dem istället.
- Polis attackerad med sten och smällare i Göteborg, Göteborgs-Posten 10 december 2016

Det var, av sansad rapportering att döma, vad som hände en lördag kväll i östra Göteborg. Ingenting som inte hänt oräkneliga gånger de senaste seklerna. Varför ta upp den på denna blogg?

Att jag tar upp händelsen här beror, som så ofta, på en liten sammanblandning som fanns med i den första rapporteringen.

Evenemanget gick ut på att informera om HPV-vaccinering. Det finns organiserade förvillade/förvillare som inte gillar vacciner av vilken sort som helst. Några sådana hade passat på att dela ut flygblad med antivaccin-desinformation och prata med folk. Varken mer eller mindre.
Under kvällen genomfördes en mindre demonstration mot eventet som gick lugnt till väga.
- 2016-12-11 07:00, Sammanfattning kväll och natt, Västra Götaland, Polisen

När det några timmar senare blev stökigt på platsen så var det någon någonstans som kopplade ihop de två företeelserna motdemonstranter och bråk. Vilket ju inte är orimligt i sig.
Enligt polisens initiala uppgifter var motdemonstranter inblandade i oroligheterna, men när bilden klarnade under kvällen verkade konflikten snarare handla om ungdomar mot polis.
Och vips så hade ett helgbråk i den något större skalan, varken mer eller mindre, blivit något helt annat.

Våldsamma antivaxare har vi ännu inte sett i det här landet, och förhoppningsvis kommer vi heller inte att få se dem.

Inga kommentarer: