2016-12-22

Nysvenska Sverigedemokrater

Av SD:s ledarkvartett kommer två från Skåne, en från Blekinge och en från Småland. Sverigevännerna kommer inte från det ursprungliga Sverige. De är från Danmark och gränslandet mellan de medeltida rikena.
- Martin Rundkvist

Här har vi sagda kvartett:
  • Jimmie Åkesson, partiordförande, Sölvesborg. Blekinges äldsta nedtecknade historia är, närmast per definition, osäker, men området fanns inte med i någon tidig version av Sverige. År 1231 var Blekinge avgjort danskt territorium, och så förblev det fram till freden i Roskilde 1658.
  • Richard Jomshof, partisekreterare, Helsingborg. Skånes västkust var en naturlig del av det egentliga Danmark från Harald Blåtands tid. Men området har sett fler och intensivare krig än någon annan del av dagens Sverige, och nationstillhörigheten var ofta varierande, gradvis eller irrelevant; lite som Aleppo idag. Det har varit svenskt på papperet sedan Roskilde 1658.
  • Björn Söder, tidigare partisekreterare, m.m., Väsby utanför Höganäs. Skåne igen.
  • Matthias Karlsson, gruppledare, Växjö: Småland utläses verkligen "de små länderna", som länge avhöll sig från större statsbildningar. Att området kännetecknas av skog, berg och kärr torde ha bidragit, då såväl krigiska som fredliga kontakter var besvärliga och föga lönande. När Sverige och Danmark bildades (typ) så utgjorde Småland ett gränsland där gränsdragningarna var osäkra och omtvistade, inte sällan med våld. Så pågick det fram till Roskilde 1658.
Kan ju komplettera med denna:
  • Julia Kronlid, vice partiordförande,Vetlanda: Småland igen.

1 kommentar:

Christian_Henriksson sa...

Ja, som skåning tar man sig för pannan att SD är så populärt här nere.

Vi är för fan skåningar, inte svenskar.