2016-12-30

Glimtar från 2016

Några blandade bloggposter och trendspaningar från året som gått ...

Ryssland har vuxit fram som den obestridliga ledaren på fake news: Krim, Ukraina, Wikileaks, trollfabriker, en ständig ström av FUD (fear, uncertainty and doubt) från en rad mer eller mindre opålitliga källor, där Russia Today är den mest synliga men sannerligen inte enda. Två exempel på att man i det nya Ryssland inte har några hämningar när det gäller att fejka rapporteringar:

Prata inte med ryska journalister I  - ett franskt exempel
Prata inte med ryska journalister II - ett svenskt exempel

Årets jobbigaste nyhet kom nu inte från öst utan från väst. Donald Trump har jag tidigare nämnt i förbigående ("massdiagnosen Trump" i Presidentkandidatens pyramider) men på valdagen den 8 november fick det bli dags igen. Det lär inte bli sista gången.

Tokar för Trump - Om Trumpens yviga svans; hur kommer det sig att så många tokar av olika sorter och slag hyllar The Donald?

En lite mer ambitiös grej utgjordes av bevakningen av knasklubben Cui Bono här i Göteborg. De har funnits i flera år, i december 2015 blev det dags att ta del av dem direkt på plats. Den upplevelsen följdes av ytterligare några, varpå det hela kröntes med ett reportage som publicerades i såväl Expo som VoF:s medlemstidning Folkvett.

Samlade Cui Bono-poster
Cui Bono: Nazister och foliehattar - sammanfattningen

Som vanligt blev det bokmässa med VoF. Ett nytt inslag var att den högerextrema tidningen Nya Tider (till slut) fick delta. Ett oväntat inslag var att de delade monter med den grava förvirrelse som är Cui Bono.

På bokmässa med blandat folk

Det är sällan som de gravaste förvillarna tas upp i media på det sätt de förtjänar. Men i augusti hände det: Boken Livet med kvantfysiska glasögon av Mikael Säflund och Titti Nordieng skrattades åt i tidningar, tv och radio. Och fick mängder av folk att ställa sig frågan hur någon kan tro på sådana dumheter etc.

Kvant ...

Wilhelm Reich och hans stora *host* upptäckt orgon är en klassiker i förvillarbranschen som inte fått nämnvärd uppmärksamhet på decennier. Men ibland så... I maj upptäcktes så kallade orgoniter som ställts ut lite varstans i syfte att skydda mot elektromagnetiska fält, eller åtminstone den påstådda skadliga inverkan som känsliga individer säger sig få av elektromagnetiska fält.

Wilhelm Reich och hans orgon

Den sista juni kom två goda nyheter som rörde antroposofernas magiska homeopatiska mediciner. Den ena var så försenad att det inte varit roligt på länge, men bättre sent än aldrig.

Motgångar för magisk medicin

En svensk hittepå-nyhet som folk "gillade" även utrikes handlade om det snörelaterade undantagstillståndet Stockholm fick i november, och att anledningen därtill skulle ha varit något annat än mycket snö på mycket kort tid:

Ingen genusplogning i Stockholm
Gender-equal snow clearing didn't fail in Stockholm (it wasn't applied)

Den 2 juni hade filmen Läkaren som vägrade ge upp premiär i Göteborg. Som den handlade nästan lika mycket om VoF som om stadens kvackare "dr" Erik Enby var vi naturligtvis några från VoF Göteborg på plats. Efteråt fann vi tillfället lägligt att utanför biografen ge vår syn på saken.

Kvackarfilm

En fortsatt stark trend i kvacksalveriets ständigt "förnyade" värld (där prisandet och förhoppningarna är desamma, blott målet skiftar) är kolloidalt silver. Ett speciellt skäl till att bevaka just detta kvack är att firma Ion Silver AB, som är klart störst i branschen, leds av de två suspekta, instabila och vrickade herrarna Anders Sultan och Michael Zazzio.

Storkvackarna Sultan och Zazzio
Kolloidala konspirationer - Anders Sultan är anhängare av diverse konspirationsteorier
Kolloidalt silver får nobben - Ion Silver köpte reklamplats i tidningen Allers; sedan denna fått reda på vad det rörde sig om slutade de att sälja reklamplats till skräpet. När Ion Silver fick reda på vem som informerat Allers blev det hotfullt.

En personlig insats på det historiska planet får jag sällan tillfälle att göra. Jag fick sommaren 2015 kontakt med Joachim Martin, som inte bara upplevt utan deltagit i slutstriden om Berlin 1945. Som jag även känner herrarna bakom den militärhistoriska podcasten Fronten ordnade jag med ett möte. Det resulterade i sex rejäla avsnitt, som härmed anbefalles - för alla med minsta intresse av epoken och de händelserna är de obligatoriska.

Fronten: Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 del 1

Joachim hade en liten dagbok i vilken han kort skrev ner några av sina upplevelser under Tredje rikets sista och högst dramatiska dygn. Denna dagbok har jag sett, hållit i, och inte minst fått tolkad och översatt.

Krigsdagbok från slutstriden i Berlin

En uteslutande trevlig nyhet för min egen del är att jag numer även kan titulera mig medarbetare på GP. Inte ledarredaktionen, Gud förbjude! men väl den avslappnade sidan Världens Gång (motsvarar Namn & Nytt i DN) där jag ska skriva om pseudovetenskaper och relaterat lite då och då. Premiären handlade om ett modernt alternativ till astrologi, särskilt anpassat för Göteborg:

Göteborgsk spåralogi

Några andra bloggposter som hamnade bland de mest besökta:

Att googla på mjölk - När havremjölksfirman Oatly inte fick lov att dissa mjölk hur som helst så försökte de med en sällsam fuling: De uppmanade folk att googla på mjölk och i den osorterade röran av information och desinformation läsa innantill ...

Använd inte korsvimplar - Ja, själv kunde jag inte bry mig mindre. Men enligt landets vexillologiska expertis så är korsvimplar (svenska flaggan i vimpelformat) en horrör som bör undvikas.

Sjösjösjösjön - Blev tipsad om en fin historia som hade allt: Den var rolig, hade en intressant bakgrund och gav upphov till intressanta frågor. Även om den förmodligen är osann från början till slut.

Inga kommentarer: