2016-12-20

Prata inte med ryska journalister II

I februari 2016 fick länsstyrelsen på Gotland besök av Konstantin Panjushkin från den ryska tv-kanalen NTV. Han hade några frågor om naturreservat. En tjänsteman ställde upp, visade en karta med de många reservaten utmärkta och berättade. Inget konstigt så långt. (Mannen är borttagen på bilden eftersom han, förklarligt nog, inte vill ha något med den här historien att göra.)

Därefter åkte Panjushkin hem med materialet och gjorde sitt inslag. Det hette На пороге перемен: кто готовит мир к новой глобальной войне "På förändringarnas tröskel: Vem förbereder ett nytt världskrig" och hade inte ett dugg med naturreservat att göra. Det handlade om den militära upprustningen på Gotland, där smulor av sanning blandats ut med rejäla skopor påhitt.
Inslaget som sändes i februari i NTV handlade om Stoltenbergs uttalande om att Ryssland övat atombombsanfall mot Sverige, men också att Nato hotar Ryssland genom övningar i Baltikum och att Gotland återmilitariseras i en kontext av att angripa Ryssland. 
- Patrik Oksanen: Naturreservaten blev krigiska när den Gazpromägda ryska TV-kanalen rapporterade om Gotland, Hela Hälsingland 19 juli 2016

När länsstyrelsens karta med naturreservat glimtar förbi så får vi veta att nålarna markerar militärbaser, så tätt liggande att de praktiskt taget bildar sammahängande band. Ett rent, oförfalskat påhitt.

I programmet visas filmsnuttar från Försvarsmakten (bakom programledaren) med logotypen uppe till vänster. I förgrunden en rejäl Nato-symbol.

Ett annat inslag hade med överstelöjtnant Hans Håkansson. Han berättar efteråt om när han fick besök av en rysk journalist och efter viss tvekan tog emot honom. Som officer i den situationen är man på sin vakt för att inte yppa några hemligheter. Men den här gången var det ingen större risk; den till synes påtagligt nervöse journalisten ställde märkliga frågor som just inte hade särskilt mycket med det gotländska försvaret att göra.

Journalisten var samme Panjushkin. Inte heller klippen med Håkansson återgav något som intervjuoffret faktiskt sagt. När de visades handlade de om en påstådd massiv utbyggnad av Natos närvaro på ön. Det illustrerades med bilder på stridsgrupp Gotland (vars uppbyggnad inte är någon hemlighet) och vanliga övningar med flottan i Visby hamn, som i sammanhanget bara kunde tolkas som bildbelägg för Nato-verksamhet på Gotland.

Det kan även nämnas att det dittills regim- och Putinkritiska tv-bolaget NTV sedan 2001 kontrolleras av gasbolaget Gazprom. Samma bolag är huvudägare i NordStream, vars aktualitet i området väl inte undgått någon.

En slutsats är att det verkligen finns "journalister" som inte nöjer sig med att förvränga, sovra och vinkla, utan som ogenerat hittar på.

En annan slutsats är att man inte ska prata med ryska "journalister".

Se även bloggposten Prata inte med ryska journalister I om det franska exempel som Oksanen nämner i sin artikel.

Inga kommentarer: