2015-05-03

Här är drakar

"Där är spindlar": Tolkien gjorde en motsvarande manöver på kartan över Ensliga berget.

Så här kan begreppet framställas:

När den medeltide kartografen lämnat den kända världen bakom sig och kom till gränsen för det fullständigt okända, de trakter där det inte ens fanns några rykten att spinna vidare på — då kunde han dra till med denna de vita fläckarnas klassiska besvärjelse: Here be dragons. Som ett långt mer spännande sätt att säga "har absolut ingen aning".

Tyvärr, måste man säga, är detta en myt. Åtminstone praktiskt taget.

Det finns summa två exempel på kartor med "här är drakar". Eller närmare bestämt jordglober, där den ena är en kopia av den andra. Globerna är avgjort mest intressanta av en helt annan anledning: De hör till de första världsbilderna där Amerika är med.
Denna fina glob upptäcktes häromåret. Den är stor som en grapefrukt och tillverkad av skalen från två strutsägg. Det är alltså sådana ägg, snarare än vanliga hönsägg, som den här ligger intill.

Strutsäggsgloben är tydligen förlagan till en glob som man redan kände till. Hunt-Lenox-globen är gjord i koppar och, liksom äggloben, från början av 1500-talet. På båda globerna ser man konstaterandet "HC SUNT DRACONES". De är de enda beläggen för frasen på gamla kartor.

Något som kan komplicera det hela är att drakarna lokaliseras till sydostasien, kanske Indonesien; det vill säga ett område där det praktiskt taget finns drakar, de uppemot tre meter långa Komodo-varanerna. Kan det ha varit dessa DRACONES som kartritaren avsåg? I så fall skulle det ju inte alls vara ett tecken på okunskap utan rena motsatsen.


History.com: Ostrich-Egg Globe May Be Oldest to Depict New World, 21 augusti 2013
New York Public Library: The Hunt-Lenox Globe

3 kommentarer:

Anonym sa...

Romarna ska ha använt standardfrasen ”här är lejon”, för att varna för okända faror:
https://en.wikipedia.org/wiki/Here_be_dragons

Anonym sa...

""Där är spindlar": Tolkien gjorde en motsvarande manöver på kartan över Ensliga berget."

Jamen, det fanns ju jättespindlar i Mörkmården. Det är ju en helt vettig och relevant varning för en högst reell fara.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Jag var inne på att Tolkien kanske - spekulation alltså - tänkte på frasen när han skrev in sin spindelvarning. Med den skillnaden att såväl spindlar som drakar m.m. faktiskt finns i hans värld.