2015-05-19

Svenska seriefigurer

"Läderlappar" var länge vad man kallade fladdermöss. I bestämd form kunde det syfta på Johann Strauss d.y. operett från 1874, Die Fledermaus i original och just Läderlappen på svenska. Utan att ha belägg för saken så lutar jag åt att när seriefiguren Batman 1951 fick sitt svenska namn Läderlappen, så hade man operetten i bakhuvudet. (Vilket jag tog upp i bloggposten Läderlappen.)

Då känns den här desto säkrare:
Popeye introducerades i Sverige 1930. Då fanns det sedan flera år ett väl inarbetat sjömans-namn i populärkulturen.
En ung sjöman, Karl-Alfred var hans namn,
han for så vida, ifrån hamn till hamn,
han var så lycklig med sitt fria liv,
han hade ännu ej förälskat sig.
- Evert Taube (t.v. ovan): Karl-Alfred & Ellinor (1918)

Nästa är desto vanskligare. Varifrån kommer namnet Långben?
Ett långsökt förslag är Jean Websters bok. Pappa Långben kom ut på svenska 1916 eller något tidigare. De har ingenting gemensamt utöver namnet. Det gäller även för andra, betydligt mindre kända långbeningar som funnits genom historien och som när Goofy kom till Sverige (när det nu var) inte var i närheten lika kända som Websters bok.
Erik Långbens afkomlingar i sex led voro alla riddare och synnerligen framstående män i Danmark. Den 4:e i ordningen af dem leide 1314 och förde i sitt vapen en hvit stjärna i blått fält. Han skref sig liksom förfäderna till Aagaard och Restrup.
- Ada Rydström, Boken om Tjust: Den svenska ätten Gyllenstjerna och dess afkomlingar i Tjustbygden (1921)

3 kommentarer:

Spiring sa...

Dragos/Fantomen är också ett intressant fall, där den vanligaste förklaringen möjligen är en faktoid (som bland annat jag själv har spridit):

http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Dragos

-= Steamboat Willie =- sa...

Långben kom till Sverige runt 1935. Då i Hemmets veckotidning. Tyvärr för oss så hette han "Moppe" på den tiden. Jag får återkomma efter en djupdykning i tidningdläggen på KB... :-)

Joakim E sa...

"Moppe" var väl inte stort värre än "Bimbo", det ursprungliga svenska namnet på Tolkiens berömde hompe. (Inte för att det har mycket med seriefigurer att göra!)