2015-05-14

Retrospel med BtK

Nu på lördag är det retrospelsmässa i Göteborg. Eriksbergshallen på Hisingens sydkust (färjan från storstaden rekommenderas varmt), kl 9-18. Tidigare år har det varit osannolika köer, så kom tidigt... För ja, retrospel är hett.

Retrospelsmässan: Hemsida | Facebook

Vad är "retrospel"? Spel på hemdatorer och tv-spel från 80- och 90-talet. Här står de klassiska maskinerna i rader: Nintendos NES, SNES och Gameboy, diverse Sega-burkar, kanske en och annan gammal PC (men de är avgjort i strykklass, det är inte för deras skull man kommer dit), MSX, Spectrum (som ligger undertecknad alldeles väldigt mycket varmt om hjärtat), Vectrex, ett par lådor som man får vara tämligen insatt för att någonsin ha hört talas om, de flådiga 16-bitarna Amiga & Atari ST, och givetvis hemdatorernas hemdator, Commodore 64.

Om du hör till de som inte brydde sig om sådant ens när det begav sig (kanske för att du inte var född) så har du måhända redan slutat läsa. Om inte, så kanske du funderar på hur många som i dataspelens värld, med dess halsbrytande snabba utveckling, kan ha något till övers för grejor som på sin höjd kan ha ett nostalgiskt, musealt eller arkeologiskt intresse.

Svar: Jodå. Det är inte så få, som de nämnda köerna antyder. Spel som höll då, håller ofta än idag. (Och skit då är skit nu men dem behöver man ju inte bry sig om.)

Vad som är ännu intressantare är att det inte bara spelas gamla spel, utan att det finns de som fortfarande utvecklar nytt. I synnerhet C64:an har en tämligen livaktig scen (som det kallas) med folk som gör spel och demos, och som över trettio år efter att maskinen släpptes klurar på hur man kan komma runt begränsningar, utnyttja buggar, få den att bete sig på nya sätt. Och som verkligen lyckas förbättra sina skapelser, år efter år, decennium efter decennium. Det är ungefär som om man skulle hitta en avlägsen ö som aldrig lämnade stenåldern, men där man tillverkar fickur och flygmaskiner av lera, flinta och trä.

Det borde finnas en teknikhistorisk motsvarighet, men jag kan inte komma på någon. Även om man fortsatt att utveckla armborst sedan krutet kom, ångmaskiner efter förbränningsmotorn, propellerplan efter jetflyget etc., så undrar jag om folk någonsin suttit med så komplicerade konstruktioner som gamla hemdatorer långt efter att de blev totalt omsprungna av utvecklingen, och fortsatt att lura på hur man ska få dem att göra saker som vore trivialt på nyare maskiner.

Så kom till Retrospelsmässan! Det är teknikhistoria, utöver allt annat.

Som om det inte var nog så kommer denna fantastiskt fina podd att sändas live från mässan. Bitar till Kaffet avhandlar gamla maskiner som ovan, spel på dem och i synnerhet den musik som skapades på dem (när den inte tappar fokus, vilket inträffar var femte minut eller så). Sen jag blev tipsad om denna podd (tack Joacim!) har jag lyssnat igenom samtliga avsnitt fler gånger än jag vill tänka på, och BtK har blivit något av en del av livet. Att få träffa Daniel Wressle från Linköping, som ligger bakom det hela, kommer att bli stort. Chip o'hoj!

Bitar till kaffet: Hemsidan | Facebook | Twitch (där det kommer att direktsändas på lördag)

Inga kommentarer: