2015-05-05

Stalin fyller år

När föddes Stalin? Även en så skenbart enkel och oskyldig fråga har, otroligt nog, varit föremål för historieförfalskning. Vilket inte har det minsta men den datumförvirring att göra som rådde i övergången från tsarens Ryssland (gamla stilen) till kommunisternas Sovjet (nya stilen).

Under Josefs livstid var det länge den 18 december 1878 (nya stilen) som gällde; enligt kyrkboken, hans skolbetyg, polisens papper och honom själv så sent som 1921. Men när han tog makten 1922 satte han sin födelsedag till den 21 december 1879 (nya stilen). Det var, givetvis, det enda datum som gällde när det begav sig, och det är det som gäller när Stalin födelsedag än idag firas, av nationalistiska ryssar, marxister av den gamla skolan m.fl.

Varför vill någon förfalska sitt födelsedatum? Knappast av fåfänga, men jag har inte sett någon förklaring.

Sedan är det en annan sak, att de olika förslagen i kombination med konverteringar från gamla och nya stilar inneburit att Stalin tillskrivs fler födelsedagar än kanske någon annan historisk person från de senaste seklerna.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Men i många fall så kan man ju inte heller lita på kyrkböcker. Om familjen av något ekonomiskt skäl (bidrag eller liknande) eller familjesocialt skäl (barn bör inte födas vid en tidpunkt då den lagliga fadern rimligen inte kan har varit den verkliga fadern), så kan ju kyrkböcker, och därmed också andra officiella handlingar vara felaktiga.

Hexmaster sa...

Det är en fullgod anledning att förfalska sin födelsedag. Skulle det kunna vara det som det är frågan om här?